Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Počeo znanstveni monitoring ušća Krke od Skradinskog buka do tvrđave sv. Nikole

Istraživački brod uplovio u Šibenik, sofisticiranom opremom pratit će što se događa u moru

Brod IB BIOS DVA dug 36 metara prikupljat će podatke s 19 lokaliteta, a rezultati će biti prikazani i u budućem posjetiteljskom centru
Foto: Šibensko-kninska županija
Cilj projekta vrijednog više od 26 milijuna kuna očuvanje je biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te unapređenje turističkog i gospodarskog potencijala

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita započela je s aktivnostima znanstvenog monitoringa na području ekološke mreže “Natura 2000 Ušće Krke”, što obuhvaća područje od Skradinskog mosta do tvrđave sv. Nikole. Izvijestili su o ovome iz Šibensko-kninske županije i istaknuli da je u Šibenik doplovio i atraktivni IB BIOS DVA odnosno istraživački brod dug 36 metara. Uz pomoć sofisticirane opreme može istraživati složene fizikalne, kemijske i biološke procese u moru.

Jadrolinija Investicija od 25 milijuna eura Novi Jadrolinijin brod moći će prevesti 900 putnika i 200 vozila

Projekt vrijedan 26 milijuna

– Ovo izuzetno važno istraživanje provodit će veći broj znanstvenika iz područja fizičke, kemijske i biološke oceanografije Instituta za oceanografiju i ribarstvo i to će pokazati stanje u području Natura koje je pod velikim pritiskom turizma, pomorskog prometa i gradnje – izjavila je ravnateljica JU Priroda mr. sc. Anita Babačić Ajduk.

Rezultati monitoringa poslužit će, kako navode iz Županije, i kao osnova za popularno-znanstvenu prezentaciju i postav u budućem posjetiteljskom centru.

U ime Šibensko-kninske županije, osnivača Javne ustanove Priroda i njihovih partnera na projektu, puno uspjeha u radu znanstvenom timu poželjela je dr. sc. Sanja Slavica Matešić, savjetnica za zaštitu prirode u timu za provedbu projekta. Naglasila je važnost znanstvenih istraživanja kao prvog koraka u projektima turističke valorizacije. Iz Županije ističu da je ugovor vrijedan 500 tisuća kuna. Sklopljen je u okviru projekta “Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku - 2. faza”, a obuhvaća uzorkovanje i analizu podataka s ciljem izrade početne procjene stanja bioloških i oceanoloških pokazatelja.

Mnogi turista reklo je da bi Zadarsku županiju preporučilo rodbini i prijateljima Istraživanje Zadarskog sveučilišta Sunce i more više nisu prvi motiv dolaska turista

– Prikupljeni podaci bit će predstavljeni šibenskoj javnosti na promotivnom predavanju, a nakon toga i na popularan način interpretirani u budućem posjetiteljskom centru “Kanal sv. Ante” u Minerskoj. Jednogodišnjim istraživanjem bit će prikupljeni podaci s 19 lokaliteta u sklopu cijelog zaštićenog područja ušća rijeke Krke.

Cilj je projekta vrijednog više od 26 milijuna kuna očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te unapređenje turističkog i gospodarskog potencijala – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Novi turistički proizvodi

Projektom će se, kako navode, urediti posjetiteljska infrastruktura te će se uvođenjem edukativno-informacijskih sadržaja ostvariti niz novih turističkih proizvoda.

Aglomeracija Koprivnica Aglomeracija Koprivnica Hrvatske vode: Projekt vrijedan 442 milijuna kuna nije upitan