Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Istraživanje Zadarskog sveučilišta

Sunce i more više nisu prvi motiv dolaska turista

Mnogi turista reklo je da bi Zadarsku županiju preporučilo rodbini i prijateljima
1/2
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
U istraživanju je sudjelovalo 866 ispitanika starijih od 18 godina koji su u županiji ostvarili barem dva noćenja

Sunce i more više nisu glavni motiv dolaska turista u Zadar i Zadarsku županiju, pokazalo je istraživanje provedeno tijekom 2018. godine o navikama turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika, koji su boravili na podučju županije. Najznačajniji rezultati istraživanja prikazani su u Velikoj vijećnici Zadarske županije predstavnicima turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave, HGK - Županijske komore Zadar, Nacionalnog parka Krka i djelatnicima u turističkom sektoru.

Longin Objavljeni javni pozivi za dodjelu novca Županija i Turistička zajednica dijele potpore događanjima u turizmu

Troše 97 eura po danu

Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar, od lipnja do studenoga prošle godine. Slučajni uzorak obuhvatio je 866 ispitanika starijih od 18 godina koji su u Zadarskoj županiji ostvarili najmanje dva noćenja.

– Rezultati istraživanja pokazuju da se turisti korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika ponašaju u skladu s turističkim trendovima, s obzirom na to da ne borave samo u Zadru i Zadarskoj županiji, već su izrazito mobilni, pa posjećuju cijelu Hrvatsku, posebice Dalmaciju i zaštićena područja kao što su nacionalni parkovi i parkovi prirode – kazao je Tomislav Klarin iz Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Na najdugovječniju smotru vina u županiji prijavljeno je 60 bijelih i 66 crnih vina U Stankovcima održano 22. izdanje festivala Vinkovo Muškat žuti i syrah šampioni među 126 uzoraka vina

Osim toga, njihov je dolazak potaknut i različitim motivima, među kojima više ne prevladava “sunce i more“, već turisti žele nova iskustva i doživljaje kroz gastronomiju, kulturu i zabavu, sportsko-rekreacijske i zdravstvene sadržaje te boravak u očuvanoj prirodi.

Ovo se također očituje u sadržajima koje su koristili, odnosno sve složenijim zahtjevima za određenim sadržajima u destinaciji.

Foto: Zadarska županija

Prilikom rezervacije smještaja i informiranja o destinaciji ispitani turisti koriste internetske usluge, među kojima se ističu online servisi za pronalazak i rezervaciju smještaja, putničke internetske stranice i društvene mreže. Mnogo informacija prikupljaju od rodbine i prijatelja, a i sami bi svojoj rodbini i prijateljima preporučili Zadar i Zadarsku županiju kao destinaciju.

– Iz rezultata istraživanja proizlazi njihovo zadovoljstvo, jer se može zaključiti kako su ispitani turisti uglavnom vrlo zadovoljni s onim što im Zadar i Zadarska županija pružaju. Pri tome valja naglasiti kako još uvijek ima elemenata ponude na čijem unapređenju valja kontinuirano raditi. Veseli nas činjenica da je potrošnja po osobi i danu iznosila 97 eura, što predstavlja iznadprosječnu potrošnju u hrvatskim okvirima – istaknuo je županijski pročelnik za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i fondove EU Lovro Jurišić.

U finalu su slavili košarkaši Gimnazije Vladimira Nazora Povratak školskog sporta na velika vrata Natjecanje u futsal ligi tek od ove godine, a već se natječe 500 učenika

Turisti iz Britanije, Francuske...

Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u destinaciji Zadar i Zadarska županija.

Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske, ali i drugih europskih država, što je uvjetovano uspostavljenim zračnim linijima niskotarifnih zračnih prijevoznika, te uglavnom mlađe životne dobi, što je u skladu s tipičnim putnicima koji i inače putuju ovakvim prijevozom. 

Dinaridi Na sastanku župana s ministrom Ćorićem najavljeno javno nadmetanje Uskoro dozvole za istragu ugljikovodika na Dinaridima