Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Povratak školskog sporta na velika vrata

Natjecanje u futsal ligi tek od ove godine, a već se natječe 500 učenika

U finalu su slavili košarkaši Gimnazije Vladimira Nazora
Foto: Zadarska županija
Želja je ovakvom vrstom programa animirati mlade za sport, pozitivno utjecati na njihov rast i razvoj

Školski sport vraća se u Zadarsku županiju na velika vrata. Pokazala je to prošlotjedna završnica školskih liga srednjih škola u košarci i odbojci, gdje se na Višnjiku tražilo mjesto više. Odlična atmosfera na tribinama i vrlo zanimljive finalne utakmice rezultirale su slavljem košarkaša Gimnazije Vladimira Nazora i odbojkašica Gimnazije Franje Petrića. Nazorovci su predvođeni najboljim igračem lige Rokom Erslanom u završnom susretu svladali Pomorsku školu, dok su odbojkašice iz MIOC-a u finalu bile bolje od Gimnazije Jurja Barakovića.

Pag Grad Pag dobio vrijedne nekretnine Marić: Želimo vratiti život tamo gdje je ostao u tragovima

Ta se poznanstva pamte

Posljednje dvije godine, uz financijsku potporu Zadarske županije, Županijski savez školskog sporta napravio je veliki iskorak u organizaciji natjecanja u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon muške košarkaške i ženske odbojkaške lige za srednje škole, koje su pokrenute prošle godine, od ove sezone počela su i natjecanja u futsal ligi za učenike osnovnih škola te u rukometnoj ligi za srednje škole. Jedan od inicijatora školskih liga bio je upravo zadarski župan Božidar Longin.

– Oduvijek je u školama zapaženo mjesto zauzimao sport djece i mladih, jer je poticao učenike na aktivnost, zajedništvo i pozitivan odnos prema sportu. Smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika i zato smo za ta natjecanja osigurali sredstva u županijskom proračunu. Želja nam je se da mladi sportaši profiliraju u ovim prvenstvima i steknu nova poznanstva. To je ono što se pamti cijeli život. Primjerice, moja generacija iz gimnazije bila je prvak Hrvatske u košarci, a toga se i dan-danas sjećam s ponosom – kaže župan Božidar Longin.

Da je Zadar i dalje “grad košarke” dokazali su prošlogodišnji pobjednici košarkaške lige, Gimnazija Franje Petrića (MIOC), koji su potom postali prvaci Hrvatske, a u travnju ove godine očekuje ih nastup na Svjetskom prvenstvu srednjih škola u Grčkoj. Zadarska županija sudjelovala je i u financiranju troškova puta u Grčku.

Na najdugovječniju smotru vina u županiji prijavljeno je 60 bijelih i 66 crnih vina U Stankovcima održano 22. izdanje festivala Vinkovo Muškat žuti i syrah šampioni među 126 uzoraka vina

Završnice u ožujku i travnju

Ove je godine u košarkaškoj ligi srednjih škola nastupilo oko 200 učenika iz cijele županije, a još je veći odaziv u futsal ligi u kojoj sudjeluje oko 500 učenika iz čak 32 osnovne škole iz cijele županije, od čega osam škola s područja grada Zadra. Završnica futsal lige trebala bi se igrati u ožujku, a rukometne lige u travnju ove godine.

– Ulaganje u sport među djecom i mladima jedna je od stavki koju namjeravamo dodatno povećavati. Zajedno sa svojim suradnicima trudit ću se da na prostoru cijele Zadarske županije potaknemo sportske aktivnosti. Sve to s ciljem da mlade naučimo sportskom i kolektivnom duhu, ali i da proširimo bazu sportaša. Iz tog razloga naš će tim na čelu sa Športskom zajednicom Zadarske županije i Županijskim školskim športskim savezom veliku energiju usmjeriti upravo prema populaciji učenika, kako bismo stvorili pozitivne vrijednosti i potaknuli ih na nove izazove – dodao je Longin.

Svečanost dodjele nagrada dobitnicima održana je u Zagrebu u sklopu međunarodne konferencije “Što je Europska unija?” EU2ME kreativni natječaj u kojem su mladi iznijeli što za njih znači eu Mladi iz Zadra autori najboljeg sastavka i videa

Iza organizacije projekta kojem je pokrovitelj Zadarska županija stoji Županijski savez školskog sporta Zadarske županije te stručni tim profesora tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s Jadrankom Duvančić, uz koju su još Loris Vidaković, Branimir Peričić te koordinator Frane Kardum.

Svrha projekta je predstavljanje lige ciljanoj populaciji, stvaranje interesa javnosti i podizanje svijesti o važnosti sporta. Želja je, ističu, ovakvom vrstom programa animirati mlade za sport, pozitivno utjecati na rast i razvoj te sportskim manifestacijama poticati interes za zdrav način života u toj ključnoj i osjetljivoj fazi razvoja. 

Župan je obiteljima poželio da budu sretni u novim stanovima Na ugovor o najmu Sedam obitelji dobilo ključeve stanova