Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Grad Pag dobio vrijedne nekretnine

Marić: Želimo vratiti život tamo gdje je ostao u tragovima

Pag
1/6
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pag je na uporabu dobio tvrđavu Fortica i kulu Skrivanat, a govorilo se i o rješavanju pitanja Matasovićeve palače

Ministar državne imovine Goran Marić posjetio je Pag gdje je s gradonačelnikom Antom Fabijanićem potpisao Ugovore o davanju na uporabu tvrđave Fortica i kule Skrivanat za promicanje kulturnog razvoja Republike Hrvatske. Potpisivanju ugovora nazočni su bili zadarski župan Božidar Longin i županijski pročelnici Nikica Miletić i Ivan Šimunić.

Na najdugovječniju smotru vina u županiji prijavljeno je 60 bijelih i 66 crnih vina U Stankovcima održano 22. izdanje festivala Vinkovo Muškat žuti i syrah šampioni među 126 uzoraka vina

- Raduju me ovakvi događaji kojima oživljavamo ono što je zapušteno. A to i je orijentacija i poruka koju upućuje Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine: oživjeti Hrvatsku i vratiti život tamo gdje je on ostao u tragovima - rekao je ministar Marić.

- Drago mi je da će kula i tvrđava biti renovirane i stavljene u funkciju, a palača Matasović da neće više propadati i biti ugroza životima i zdravlju građana, da ćemo brzo pronaći rješenje i da će Grad Pag imati na uporabu tu palaču - rekao je ministar.

Foto: Zadarska županija

Gradonačelnik Fabijanić zahvalio je Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu i ministru Mariću te izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora.

- Ovo je važan dan za naš otok, za naš grad. Ovo potpisivanje, nastavak je ulaganja u kulturnu baštinu i turističku ponudu otoka Paga i Zadarske županije, a to je i jedan od glavnih prioriteta ove gradske vlasti - rekao je Fabijanić.

Dodao je kako je važno što ministarstvo zanima i daljnja suradnja, a to je rješavanje pitanja Matasovićeve palače koja se nalazi na središnjem trgu u Pagu i koja je u ruševnom stanju. 

Foto: Zadarska županija

- Ovaj posjet Pagu je odraz kvalitetnog odnosa između Županije, Grada Paga i ministarstva. S ministarstvom državne imovine u Zadarskoj županiji imamo iznimno plodnu suradnju. Zahvaljujem ministru Mariću na razumijevanju za naše zahtjeve, jer je jedan od prvih poteza koje sam napravio kao župan bilo objedinjavanje svih zahtjeva naših jedinica lokalne samouprave za državnim zemljištem, a ovaj potpis jedan je od plodova tog rada. S ministrom Marićem smo započeli i druge teme razgovora, od poticane stanogradnje na dalje, tako da u skorom vremenu ponovno očekujemo njegov dolazak - rekao je župan i dodao kako državnu imovinu treba staviti u funkciju na korist svih građana županije.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar je u pratnji gradonačelnika, župana te njihovih suradnika obišao kulu Skrivanat te palaču Matasović u centru Paga.

Foto: Zadarska županija

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađena je u 15. stoljeću, a s njenom izgradnjom je započela i izgradnja novog grada Paga 1443. godine. Jedina je preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale i branile grad Pag.

Utvrda Fortica, izgrađena je u 17. stoljeću i nalazi se u blizini Paškog mosta. U prošlosti je bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između otoka Paga i kopna. Otok Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu, a razni trgovački brodovi koji su se kretali od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto često su bili izloženi napadima gusara.

Župan je obiteljima poželio da budu sretni u novim stanovima Na ugovor o najmu Sedam obitelji dobilo ključeve stanova Dinaridi Na sastanku župana s ministrom Ćorićem najavljeno javno nadmetanje Uskoro dozvole za istragu ugljikovodika na Dinaridima