Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U Stankovcima održano 22. izdanje festivala Vinkovo

Muškat žuti i syrah šampioni među 126 uzoraka vina

Na najdugovječniju smotru vina u županiji prijavljeno je 60 bijelih i 66 crnih vina
1/4
Foto: Zadarska županija
Zadarska županija potiče svoje poljoprivredne proizvođače na još kvalitetniji rad

U Stankovcima je održano 22. izdanje Vinkova – tradicionalne degustacije vina Sjeverne Dalmacije. Na najdugovječniju smotru vina u Zadarskoj županiji prijavljeno je ukupno 126 uzoraka, od čega 60 bijelih i 66 crnih vina.

Župan Longin ističe kako je bitan ravnomjeran razvoj zdravstva u svim područjima županije Oko dva milijuna kuna za zdravstvene ustanove stiglo je iz fondova EU Otočni domovi zdravlja dobili novu opremu, obnovljene i neke zgrade

Brojna priznanja

Šampionom u kategoriji bijelih vina proglašen je muškat žuti Poljoprivredne zadruge ‘Maslina i vino’ iz Polače, dok je syrah Bože Bačića iz Podgrađa šampion crnih vina. Osim šampiona, u kategoriji bijelih vina samo je pošip proizvođača Diadora Eko iz Podgradine osvojilo zlatnu medalju, srebro je dobilo 11, a broncu 16 uzoraka.

Crnim vinima dodijeljena su tri zlatna odličja – syrahu Šime Kurtova iz Pakoštana, merlotu Marka Duvančića iz Oklaja i merlotu Vinarije Skelin iz Drinovca kod Drniša.

Bilo je 14 srebrnih i 21 brončanih uzoraka crnog vina.

Na 22. izdanju festivala Vinkovo bili su, između ostalih, zamjenici župana Zadarske županije Šime Mršić i Šime Vicković te županijski pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić.

S obzirom na činjenicu da je gotovo 93 posto njezine površine ruralno područje, Zadarska županija svojim aktivnostima pokušava potaknuti poljoprivredne proizvođače na još bolji i kvalitetniji rad.

Program se provodio sedam dana u novoobnovljenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana Održana druga Zimska škola tehničke kulture Longin: Umjesto spavanja i igrica, vi ste odabrali učenje

– Upravo u sektoru poljoprivrede i proizvoda malih proizvođača Zadarska je županija u proteklom razdoblju napravila veliki iskorak. To je pogotovo vidljivo u sektoru proizvodnje vina, jer se u proteklom razdoblju znatno podignula njihova kvaliteta o čemu svjedoče i brojna priznanja na domaćim, ali i međunarodnim natjecanjima – rekao je zamjenik župana Mršić dodavši da je Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina putem potpora za ruralni razvoj uložila značajna sredstva u podizanje kvalitete postojećih i otvaranju novih poljoprivrednih gospodarstava.

Vidi se napredak

– Ovakve manifestacije poput Vinkova idealna su prigoda da se vidi napredak koji je postignut u ove 22 godine otkako se održava festival. Pohvalio bih organizatore festivala, ali i sve vinare koji svojim vrijednim rukama stvaraju prepoznatljiv proizvod naše županije – zaključio je Šime Mršić. 

Biciklistički turizam Županija dobila 210 tisuća kuna za projekt 'Zadar Bike Magic' Obilazak Područne škole u Vrani uređena područna škola u Vrani Šezdesetak đaka odsad na nastavu u jednoj smjeni