Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Oko dva milijuna kuna za zdravstvene ustanove stiglo je iz fondova EU

Otočni domovi zdravlja dobili novu opremu, obnovljene i neke zgrade

Župan Longin ističe kako je bitan ravnomjeran razvoj zdravstva u svim područjima županije
1/6
Foto: Zadarska županija
OB Zadar provodi projekt dnevnih bolnica vrijedan oko 50 milijuna kuna

U Domu Zadarske županije održana je završna konferencija projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti” s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije, koji se provodio od travnja 2017.

Izaslanstvo Zadarske županije bilo je na otvaranju turističkog sajma županijsko izaslanstvo na sajmu Regiontour u brnu Mršić: Očekujemo još više čeških gostiju

U sklopu gotovo dva milijuna kuna vrijednog projekta čiji je nositelj bila Županija, a partner Dom zdravlja Zadarske županije nabavljena je medicinska oprema za više ordinacija na zadarskim otocima, a u dvije ambulante odrađeni su infrastrukturni zahvati.

– Sredstva su osigurana kako bi se nabavom opreme i poboljšanjem prostornih uvjeta omogućilo provođenje više dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite te posljedično smanjio broj upućivanja u bolnice u tim područjima za najmanje pet posto – naglasila je voditeljica projekta dr. sc. Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika za zdravstvo ZŽ-a.

Važan ravnomjeran razvoj

Vrijednost nabavljene dijagnostičko-terapijske i ostale medicinske opreme je oko milijun kuna, i to za ordinacije opće/obiteljske medicine na Viru, Istu (uključujući i otok Molat), Pašmanu u Neviđanima, Dugom otoku u Božavi i u gradu Pagu.

– Preostali dio sredstava, oko 600.000 kuna, utrošen je na infrastrukturne zahvate koji su obavljeni na zgradi ambulante u Povljani na Pagu, a u Žmanu na Dugom otoku ugrađena je platforma za osobe sa smanjenom pokretljivošću – dodala je Krajnović.

Dječji vrtić/Ilustracija Svečano uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima Vrtići uvode smjenski rad, posao će dobiti 30 odgojitelja

– Često ističem važnost ravnomjernog razvoja Zadarske županije, a ovaj je projekt konkretan primjer brige o stanovnicima svih naših krajeva. Županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova, ulaže značajna sredstva za zdravstvenu skrb svih stanovnika, a tako ćemo nastaviti i dalje – rekao je zadarski župan Božidar Longin i iskazao zadovoljstvo činjenicom da gotovo sve županijske zdravstvene ustanove koriste investicijske i europske fondove kao izvore financiranja.

Plaćeno devet specijalizacija

Primjerice, Dom zdravlja uz ovaj projekt na kojemu je partner, samostalno provodi projekt specijalizacije vrijedan oko osam milijuna kuna čime su plaćeni troškovi specijalizacije dva pedijatra, jednog ginekologa i šest liječnika opće, obiteljske medicine. Opća bolnica Zadar provodi projekt dnevnih bolnica vrijedan oko 50 milijuna kuna. Zavod za hitnu medicinu također je dobio bespovratna sredstva za projekt specijalizacije, a Zavod za javno zdravstvo provodi aktivnosti prevencije maligniteta u okviru programa prekogranične suradnje. Svi ovi projekti značajni su za ukupan razvoj županije i doprinose boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite, dodao je Longin.

Program se provodio sedam dana u novoobnovljenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana Održana druga Zimska škola tehničke kulture Longin: Umjesto spavanja i igrica, vi ste odabrali učenje

Zadarska županija jedna je od prvih županija koja je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), 2017. potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima iz sredstava EU.

Za provedbu projektnih aktivnosti na području ZŽ-a odobreno je 1,929.737,01 kunu od kojih je 1,640.276,45 kuna bespovratno iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a 289.454,55 kuna sufinancira Zadarska županija. Sufinanciranje Županije smanjeno je za 50% dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. 

Župan Longin posjetio je Dom za starije, a na dar je donio umjetničku sliku povećan kapacitet doma Novih 14 soba za još 21 stariju i nemoćnu osobu