Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana druga Zimska škola tehničke kulture

Longin: Umjesto spavanja i igrica, vi ste odabrali učenje

Program se provodio sedam dana u novoobnovljenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana
1/8
Foto: Zadarska županija
Zimsku školu pohađalo je 12 srednjoškolaca koji su ostvarili uspjehe na natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog i tehničkog područja tijekom školske godine 2017./2018.

U Maškovića hanu u Vrani održana je druga Zimska škola tehničke kulture Zadar 2019. koju organizira Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra u suradnji sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom Agencija Han-Vrana. Na njoj je sudjelovalo 12 darovitih učenika srednjih škola s područja županije. Program se provodio sedam dana u novoobnovljenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana, uz svakodnevne izlete po županiji, stručne radionice i predavanja.

Biciklistički turizam Županija dobila 210 tisuća kuna za projekt 'Zadar Bike Magic'

Znanje najveće bogatstvo

Uz domaćina, predsjednika ZTK Duška Kraljeva, prvog dana zimske škole učenike je pozdravio i župan Božidar Longin i poželio im da im boravak u Maškovića hanu prođe u stjecanju novih znanja i vještina te istaknuo da će Zadarska županija i dalje podržavati projekte kojima je cilj razviti kreativnost učenika.

Foto: Zadarska županija

– Posebno je značajno istaknuti što se škola održava u vrijeme zimskih praznika. Mnogi učenici koriste praznike za odmaranje, dugo spavanje, igranje računalnih igrica i sl., a ovi mladi ljudi, zahvaljujući poticaju Zajednice tehničke kulture, odabrali su provesti slobodno vrijeme u stjecanju novih znanja i vještina. Kaže se da je znanje najveće bogatstvo jer vam ga nitko ne može oduzeti – poručio je župan Longin.

Zimska škola tehničke kulture je jedinstvena škola jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Potaknuta pozitivnim iskustvom šest ljetnih škola tehničke kulture u Telašćici, ZTK Zadarske županije i Grada Zadra odlučila je drugu godinu uzastopce organizirati školu tijekom zimskih školskih praznika. U prošlogodišnjoj su sudjelovali učenici osnovnih škola, njih 14, a ove godine škola je namijenjena srednjoškolcima.

Foto: Zadarska županija

– Županijska Zajednica tehničke kulture ovime želi učenicima iskazati zahvalnost i priznanje za njihov rad i značajan doprinos te vjerujemo da će ova nagrada biti i motivacija za učenje i daljnje sudjelovanje u školskim i izvanškolskim aktivnostima i projektima kao i za učlanjenje u neku od naših brojnih udruga – poručio je Kraljev.

Zajednica pokrila troškove

Sudionici ove zimske škole ostvarili su uspjehe na natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog i tehničkog područja tijekom školske godine 2017./2018. Zajednica im je financirala troškove smještaja, prehrane, radnih materijala te troškove izleta.

Stalna izložba u samostanu u Pagu Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća Projekt proširenja i produbljenja Privlačkog gaza trebao bi biti realiziran iduće godine Potpisan sporazum za projekt vrijedan 17,5 mil. kuna bez PDV-a Širenjem Privlačkog gaza krati se plovidba za 11 milja