Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Potpisan sporazum za projekt vrijedan 17,5 mil. kuna bez PDV-a

Širenjem Privlačkog gaza krati se plovidba za 11 milja

Projekt proširenja i produbljenja Privlačkog gaza trebao bi biti realiziran iduće godine
1/2
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Ovaj projekt atraktivan je nautičarima, ali ima važnost i zbog skraćenja plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima

Sporazum o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz potpisan je u Zadru, na marginama konferencije Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.

Sporazum procijenjene vrijednosti 17,5 milijuna kuna (bez PDV-a) potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zadarske županije Božidar Longin, direktor tvrtke Plovput d.o.o. Mate Perišić, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić i zamjenik gradonačelnika Općine Vir Antonio Vučetić.

Kolegij župana Održana 13. sjednica kolegija župana, raspravljalo se o projektima u 2019. Cerovačke špilje, Privlački gaz i još 16 projekata vrijede 110 milijuna

Velik potencijal

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. Ministarstvo i Plovput financirat će više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos će pokriti Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave.

– Riječ je o dobrom projektu koji donosi veliki potencijal kako u prometnom smislu tako i u turističkom i gospodarskom. Treba pohvaliti tvrtku Plovput koja se uključila u financiranje projekta te smo na taj način uspješno zaokružili financijsku konstrukciju. Ovo je samo još jedna potvrda odlične suradnje sa Zadarskom županijom te gradovima i općinama i nadam se da ćemo što prije krenuti u realizaciju – rekao je ministar Butković.

Župan Božidar Longin nije skrivao zadovoljstvo potpisom sporazuma.

Konferencija Fight&Win - Kako se oduprijeti raku Konferencija “Fight & Win: Kako se oduprijeti raku?” ‘Rak nije samo problem pacijenta i liječnika, nego cijele države’

– Ovo je jedan u nizu važnih projekata za našu županiju koje namjeravamo realizirati u idućoj godini. Atraktivan je i nautičarima, ali ima važnost i zbog skraćenja plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima. Zahvaljujem resornom ministarstvu s kojim uspješno surađujemo – dodao je Longin.

Ministar Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola potpisali su ugovor kojim će resorno ministarstvo s dodatnih milijun kuna sufinancirati projekt sanacije gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju. ŽLU u cijelosti je realizirala projekt, a vrijednost izvedenih radova iznosi 3,136.930,97 kuna. Ministarstvo je sufinanciralo ovaj projekt s dva milijuna kuna, a potpisom ovog ugovora izdvojit će dodatni milijun.

Ove godine dobili 10,5 milijuna

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u 2018. sufinanciralo projekte ŽLU Zadar s ukupno 10,5 milijuna kuna, i to projekt rekonstrukcije obalnog zida u luci Petrčane, sanaciju dijela obale Mandre, sanaciju obalnih zidova u luci Pag, sanaciju glavnog gata i operativne obale u luci Turanj te izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt gradnje ribarske infrastrukture luke Biograd. 

Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva Čuvari našeg neba nezamjenjivi su kod prirodnih katastrofa na temelju novog Zakona o upravljanju državnom imovinom Županija od Ministarstva državne imovine zatražila sedam nekretnina