Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Konferencija “Fight & Win: Kako se oduprijeti raku?”

‘Rak nije samo problem pacijenta i liječnika, nego cijele države’

Konferencija Fight&Win - Kako se oduprijeti raku
Foto: Zadarska županija
Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je da svojim navikama možemo prevenirati pojavu karcinoma

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer” Dubravka Šuica organizirala je u Kneževoj palači u Zadru šestu konferenciju „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?”. Cilj konferencije bio je utvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma, poboljšati kvalitetu života svih koji boluju od ove teške bolesti, ali i osigurati dostojanstven život svima koji su pobijedili rak. Kolika je važnost ovakvih konferencija, najbolje govori istraživanje HZJZ-a u kojem se navodi da je rak drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila.

Stalna izložba u samostanu u Pagu Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća

– Frapantne su brojke o smrtnosti od raka. Usporedimo li brojke smrtnosti u SAD-u i EU vidjet ćemo da je riječ o ogromnoj razlici te da je u Europi potrebno još puno posla da smanjimo smrtnost od karcinoma. Ti su podaci još pogubniji usporedimo li Hrvatsku i EU – izjavila je Šuica.

Gradonačelnik Dukić, kao liječnik i predsjednik zadarske Lige protiv raka, predstavio je gradske projekte, posebice projekt “Protiv raka u dva koraka” i istaknuo kako se bez političke volje teško boriti protiv ove bolesti.

Nagrade HGK Priznanja HGK Ilirija, HSTEC i Lipić d.o.o. najbolje tvrtke u Zadarskoj županiji

– Zadarska županija sufinanciranjem raznih programa daje svoj doprinos borbi protiv zloćudnih bolesti. Novac je važan, kao i buđenje svijesti o borbi protiv ove bolesti. Puno je toga što svatko od nas može učiniti kako bi prevenirao nastanak karcinoma, od veće tjelesne aktivnosti, nepušenja do zdrave prehrane - poručio je župan Božidar Longin.

– Rak nije stvar samo pojedinca, doktora i pacijenta. To je socijalno i političko pitanje. S time bi se morale baviti cijele vlade i parlamenti – rekao je Alojz Peterle, bivši slovenski premijer koji je i sam pobijedio rak.

Na konferenciji je istaknuto da se više od europskog prosjeka od raka umire samo u Mađarskoj i Hrvatskoj, s tim da je Hrvatska na 10. mjestu u svijetu po smrtnosti od raka. Ohrabrujuće što je broj umrlih u odnosu na lani u blagom padu, no ostaje činjenica da se on može dodatno smanjiti redovitim pregledima i obrazovanjem o bolesti.

kongres 'Rizici u operacijskoj sali-zaštita obitelji' Otvoren 17. Kongres operacijskih sestara Hrvatske Morske orgulje Zadarski župan Božidar Longin primio policijske službenike ZŽ-a i podijelio im priznanja Sigurnost je naš brend, a zbog nje smo i poželjno odredište