Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
na temelju novog Zakona o upravljanju državnom imovinom

Županija od Ministarstva državne imovine zatražila sedam nekretnina

1/12
Foto: Zadarska županija
"Županija bi napokon riješila pitanje svojih ureda, a na istoj lokaciji bi bile i gotovo sve naše ustanove"

Zadarska županija od Ministarstva državne imovine zatražila je dodjelu sedam nekretnina temeljem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom. Otkrio je to župan Božidar Longin odgovarajući na pitanja vijećnika na aktualnom satu 9. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije.

Uz zemljište na Bokanjcu za potrebu izgradnje skloništa za životinje, zemljište u Zemuniku za budući da Poljoprivredno edukacijski centar i objekt na Babindubu koji trenutno koristi Obrtnička škola Gojka Matuline, Županija traži i četiri objekta u bivšoj vojarni Stjepana Radića.

Lutkari prijam za lutkare Longin: Nadam se da će svako dijete gledati vašu predstavu

„Županija bi napokon riješila pitanje svojih ureda, a na istoj lokaciji bi bile i gotovo sve naše ustanove. Vjerujem da bi naši žitelji imali bolju i efikasniju uslugu, a mi bismo ostvarili uštede na plaćanju najamnina koja na godišnjoj razini iznosi gotovo dva milijuna kuna“, rekao je Longin. Razvoj lučke infrastrukture i izgradnja ribarskih luka jedna je od tema koje su se najčešće spominjale na aktualnom satu. Prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Božidar Longin pohvalio se kako upravo naša Županijska lučka uprava provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata.   

„ŽLU Zadar prva je potpisala i povukla sredstva iz EU fondova za lučku infrastrukturu, i to za izgradnju trajektne luke Tkon od skoro 32 milijuna kuna, a uskoro će aplicirati za sredstva za još tri projekta a to su Luka Sali, Luka Vrgada i Luka Biograd s novom ribarskom infrastrukturom i novom trajektnom lukom“, kazao je Longin dodavši kako je pri završetku projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna za produbljivanje, uređenje obale i postavu novih pontona za vezove.

Foto: Zadarska županija

Također, prije nekoliko dana je dovršena sanacija gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju vrijedna tri milijuna kuna.

Župan je najavio i da uskoro kreću projekti izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, koji se u potpunosti financiraju europskim sredstvima.

„Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova  ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru, dok je rješenje za iskrcaj ribe u zapadnom dijelu naše županije dogovoreno da to bude luka Novalja. Na ovaj način kroz par godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebalo bi se riješiti kompletna infrastruktura za naš ribarski sektor. Vrlo je važno istaknuti da su sve ove aktivnosti usuglašene s ribarskim sektorom na našem području“, dodao je Longin.

Sastanak o CGO Biljane Donje Predstavljene aktivnosti i planovi vezani uz izgradnju CGO-a Biljane Donje Cilj je što prije sagraditi Centar, ali i poučiti građane o gospodarenju otpadom

Vijećnika HSU-a Branislava Jelenića zanimalo je kako napreduje uređenje prostora Doma za starije i nemoćne osobe u kojem je bila smještena fizikalna terapija.

„Prostor fizikalne terapije preuređen je u četrnaest soba sa sanitarnim čvorom, od toga sedam dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba. Kapacitet Doma se, dakle, povećava za 21 mjesto, što je iznimno važno znajući koliko su tražena mjesta u domovina za starije i nemoćne. Dom je za navedeno uređenje utrošio 1,8 milijuna kuna iz vlastitih sredstava, a useljenje korisnika očekuje se nakon blagdana“, najavio je župan.

Nekoliko upita vijećnika bilo je vezano uz uređenje školskih objekata u Dragama, Gorici, Jovićima (Ražanac) te u Sukošanu s ciljem uvođenja nastave u jednoj smjeni. Longin je istaknuo da Zadarska županija u svojoj nadležnosti ima čak ima 103 osnovnoškolska objekta te da je za projekte obnove, uređenja i dogradnje vrlo važna suradnja s jedinicama lokalne samouprave.

Futsal liga sudjelovat će 23 osnovne škole iz cijele Zadarske županije Više od 500 natjecatelja u prvom izdanju futsal lige

„Rad škola u jednoj smjeni propisan je zakonom i Državnim pedagoškim standardom, a ovisi o financijskom kapacitetu županija. Županija surađuje s gradovima i općinama gdje postoji izražen interes za suradnju i već je u nekoliko škola financirala izradu dokumentacije, što je prvi korak.

Drugi korak, financiranje izgradnje, malo je ozbiljniji zahvat. Zato i u ovim slučajevima nastojimo, gdje je moguće, ostvariti zajedničko financiranje investicija u školske objekte s JLS-ima“, rekao je Longin dodavši kako, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika, Županija trenutno provodi projekte energetske obnove za osam škola.

Više vijećničkih pitanja odnosila su se na naplatu parkinga pokraj zgrade nove Poliklinike te rješavanje gužve na parkingu Opće bolnice Zadar.

Konferencija Fight&Win - Kako se oduprijeti raku Konferencija “Fight & Win: Kako se oduprijeti raku?” ‘Rak nije samo problem pacijenta i liječnika, nego cijele države’

„Cilj je bio napraviti red, kako na parkingu Opće bolnice Zadar, tako i ispred Poliklinike. Uprava Opće Bolnice Zadar pokušala je naći primjereno rješenje koje će zadovoljiti sve korisnike bolnice. Parking ispred Opće bolnice mogla bi preuzeti gradska komunalna tvrtka Obala i Lučice te bi se na taj način tamo trebao uvesti red.

Što se tiče Poliklinike, ako se ovaj sustav naplate parkinga ne pokaže djelotvornim, sigurno je da ga se može i promijeniti“, rekao je župan Longin koji je najavio da će se dio prostora u zgradi nove Poliklinike dati u zakup Domu zdravlja Zadarske županije i Zavodu za hitnu medicinu kako bi te ustanove bile na jednom mjestu i dostupnije našim građanima.

Zadarska županija nudi bolji život za osobe s invaliditetom Tradicionalni prijam Postali su poželjno mjesto za život osoba s invaliditetom