Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljene aktivnosti i planovi vezani uz izgradnju CGO-a Biljane Donje

Cilj je što prije sagraditi Centar, ali i poučiti građane o gospodarenju otpadom

Sastanak o CGO Biljane Donje
Foto: Zadarska županija
Značajan posao odrađen je početkom radova na 3 pretovarne stanice, u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu

Donošenjem odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova, projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje ušao je u svoju najintenzivniju fazu. Dok se čeka odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave po izjavljenoj žalbi na odluku o odabiru, tvrtka Eko d.o.o. sa suvlasnicima projekta, predstavnicima županije, Gradova Zadra i Benkovca, javnosti je predstavila odrađene aktivnosti te planove za napredak projekta, nakon što odluka Komisije bude konačna.

Svečani mimohod u povodu 25. obljetnice operacije Maslenica Održan prvi radni sastanak o organizaciji 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica Branitelji složni oko lokacije za spomen-područje za VRO Maslenica

Skuplje ponude

– U posljednje dvije godine odradili smo značajan posao vezan uz CGO Biljane Donje. Svakako su najvažniji donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na Centru kao i za gradnju pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Osim toga, u zadnjih godinu dana proveli smo intenzivnu kampanju informiranja javnosti o samom projektu kao i važnosti uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije – istaknuo je direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović.

Kolegij župana Održan Kolegij župana na kojem se govorilo o financijama za iduću godinu Predloženi Županijski proračun za 2019. godinu veći od milijardu kuna

Projekt gradnje Centra sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u udjelu od 70,652%. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348% te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10%. S obzirom na to da su dvije pristigle ponude za projektiranje i gradnju Centra bile više od procijenjene vrijednosti nabave, prije donošenja odluke o odabiru suvlasnici projekta – Zadarska županija, Gradovi Zadar i Benkovac donijeli su odluke o sufinanciranju razlike sredstava.

Centar za gospodarenje otpadom U sklopu projekta CGO Biljane Donje Počela izgradnja pretovarnih stanica

Ulaganje u infrastrukturu

– Gradnja CGO-a, uz gradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada, ključna je za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji. Stoga je iznimno bitno u što kraćem roku ovaj postupak privesti kraju i krenuti s gradnjom Centra te istovremeno raditi na kontinuiranoj edukaciji sugrađana o važnosti učinkovitog gospodarenja otpadom, ali i ulagati u infrastrukturu – poručio je zamjenik zadarskog župana Šime Mršić.

Podršku projektu dali su i Jagoda Surać, zamjenica zadarskog gradonačelnika i Tomislav Klarica, zamjenik benkovačkog gradonačelnika. Oni su u svojim obraćanjima istaknuli važnost gradnje i puštanja u rad Centra za gospodarenje otpadom. 

Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem u Kini Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem boravio u službenom posjetu Kini ‘Kineze jako zanima Hrvatska i naši vatreni, prava su nam prilika za produljenje sezone’