Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U sklopu projekta CGO Biljane Donje

Počela izgradnja pretovarnih stanica

Centar za gospodarenje otpadom
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
U pretovarnim stanicama obavljat će se prihvat i privremeno odlaganje nerazvrstanog komunalnog otpada s gravitirajućih naseljenih područja te priprema i pretovar u vozila koja će otpad prevoziti u budući CGO

Nakon što su u lipnju dovršeni postupci javne nabave te potpisani ugovori s odabranim izvoditeljima, nedavno su započeli radovi na izgradnji pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Radove vrijedne 17,430.546,36 kuna bez PDV-a provodi tvrtka Lavčević Zadar d.o.o. dok je za nadzor nad provođenjem radova angažirana tvrtka Civil Engineering Consultancy, čiji je ugovor vrijedan 425.750 kuna bez PDV-a.

Župan otvorio rade u Lišanima Ostrovičkim U Lišanima otvoreni radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže Bunari će napokon biti prošlost, 2019. voda stiže u kuće

Udaljene od naselja

Početak radova obilježen je postavljanjem privremenih informacijskih ploča te ograđivanjem samih lokacija, koje su tim povodom, uz predstavnika izvođača radova, posjetili i Sašenka Korenov, pomoćnica direktora tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, Damir Maruna, ovlaštenik Naručitelja za provedbu Ugovora za izgradnju pretovarnih stanica te Siniša Lovrić, ovlaštenik Naručitelja za provedbu Ugovora nadzora nad izgradnjom pretovarnih stanica.

Pretovarne stanice značajan su dio Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje jer će se u njima obavljati prihvat i privremeno odlaganje nerazvrstanog komunalnog otpada s gravitirajućih naseljenih područja te priprema i pretovar u vozila koja će otpad prevoziti u budući CGO, u kojem će se otpad oporabiti odnosno zbrinuti.

Skup o gradnji ribarskih luka Stručni skup o ribarstvu Kreće gradnja ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani u Kalima

Pretovarna stanica Biograd na Moru nalazit će se u novo planiranom proširenju industrijske zone Biograd, oko 2 km zapadno od ceste Biograd – Benkovac. Pretovarna stanica Pag bit će smještena na oko 8,5 km jugoistočno od Grada Paga, dok će pretovarna stanica u Gračacu biti smještena uz državnu cestu Gračac – Knin (D-1), oko 4 km od Gračaca u pravcu Udbine.

Sufinanciranje iz EU

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 377,326.793,56 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u udjelu od 70,652%. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348% te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10 posto.

Biograd na Moru Do kraja godine Preseljenje biogradskog Centra za socijalnu skrb u nove prostore Vir Veliki projekt vrijedan čak 280 milijuna kuna Uređenjem južne i zapadne obale Vir će postati otok s pet zvjezdica