Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održan Kolegij župana na kojem se govorilo o financijama za iduću godinu

Predloženi Županijski proračun za 2019. godinu veći od milijardu kuna

Kolegij župana
Foto: Zadarska županija
Ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan zatražio je povećanje naknade za korištenje javnih cesta jer je ista od 1. siječnja 2003. godine

Pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Bibijana Baričević predstavila je na posljednjem Kolegiju župana proračun Zadarske županije za 2019. godinu, koji je planiran u visini od milijarde i 18 milijuna kuna, čime je prvi put probijena ova okrugla brojka.

Stalna izložba u samostanu u Pagu Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća

Od prodaje imovine planirano je dobiti 31,5 milijuna kuna. Riječ je o namjenskim sredstvima koja će se dobiti prodajom zgrade HZZO-a na Kolovarama, a utrošit će se za opremanje prostora u Poliklinici.

Dovršiti opremanje Poliklinike

– Napravili smo ogroman iskorak useljenjem u Polikliniku, a sljedeće godine moramo dovršiti opremanje prostora ustanova koje su se tamo smjestile. Radimo i projektnu dokumentaciju za novu zgradu u koju ćemo preseliti Dom zdravlja i dio ureda Hitne medicinske pomoći, pa ćemo tako na jednom mjestu objediniti zdravstvo – rekao je župan Longin te izrazio uvjerenje da će najkasnije do kraja godine od Ministarstva državne imovine dobiti odluku o prenošenju vlasništva nad zgradama koje Županija koristi.

Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem u Kini Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem boravio u službenom posjetu Kini ‘Kineze jako zanima Hrvatska i naši vatreni, prava su nam prilika za produljenje sezone’

Župan je naglasio da će sigurno biti promjena u proračunu, jer 1. siječnja Ured državne uprave spaja se s jedinicama lokalne samouprave, a to će dovesti do većeg priljeva djelatnika u Zadarsku županiju.

Na kolegiju je bilo riječi o izmjenama i dopunama Plana održavanja, gradnji i rekonstrukciji županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste za ovu godinu te o financijskom planu.

Resorni pročelnik Krešimir Laštro rekao je da je riječ o povećanju prihoda od 54 posto što je posljedica rasporeda sredstava odlukom Vlade RH za sanaciju šteta nastalih od elementarnih nepogoda u iznosu od 2,5 milijuna kuna. U ovoj godini bio je raspored sredstava od 7,5l milijun kuna od Hrvatskih cesta te još jedan raspored sredstava odlukom Vlade u iznosu od osam milijuna kuna. Ova sredstva, rekao je pročelnik, uložit će se u redovito održavanje, sanaciju i ostale aktivnosti predviđene planom održavanja.

Nagrade HGK Priznanja HGK Ilirija, HSTEC i Lipić d.o.o. najbolje tvrtke u Zadarskoj županiji

Razgovaralo se i o Planu održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2019. godinu.

– Sljedeće godine planiran je prihod od 43 milijuna kuna, a naznake su da će se model financiranja ŽUC-a malo popraviti pa će naša ustanova imati više mogućnosti za građenje – istaknuo je pročelnik Laštro.

Novi pravilnik

Ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan dodao je kako se planira pet posto veći prihod od registracije cestovnih motornih vozila i zamolio župana, s obzirom na to da se radi novi Pravilnik o visini naknade za korištenje javnih cesta koja nije povećavana od 1. siječnja 2003. godine, da izravno i putem Hrvatske zajednice županija utječe na povećanje tih cijena.

Župan Longin rekao je da je na sastanku sa županima već bilo riječi o navedenom te izrazio nadu da će se stav definirati na idućem sastanku.

Morske orgulje Zadarski župan Božidar Longin primio policijske službenike ZŽ-a i podijelio im priznanja Sigurnost je naš brend, a zbog nje smo i poželjno odredište Brend identitet Županija dobila novi brend identitet Uz novu strategiju stigao i novi slogan: "Reci DA svemu"