Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Čuvari našeg neba nezamjenjivi su kod prirodnih katastrofa

Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Zadarska županija
Ministar Krstičević istaknuo je važnost obnavljanja Hrvatske vojske

U vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku održana je središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitavši svim pripadnicima HRZ-a obljetnicu osnutka izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH i predsjednika Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević naveo je kako se Hrvatska vojska u posljednje dvije godine sustavno obnavlja i jača što uključuje i nabavu nove opreme, a posebno je istaknuo preuzimanje prvog remontiranog helikoptera.

- Iz poštovanja prema doprinosu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u stvaranju hrvatske države, pokrenuti su projekti sustavnog opremanja novim sredstvima i opremom ove zahtjevne grane pobjedničke Hrvatske vojske. Država koja nije u stanju štititi svoje nebo ne može biti sigurna ni u svoju budućnost - rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov istaknuo je kako je dobro opremljena i obučena vojska jamac sigurnosti i slobode te se stoga moderniziraju i opremaju sve grane Hrvatske vojske.

- Iskreno vjerujem da će se taj trend održati i da ćemo nastaviti modernizirati naše zrakoplovstvo. Uz proces modernizacije planiran u ostalim granama Oružanih snaga slobodno možemo reći da stvaramo vojsku za 21. stoljeće - zaključio je načelnik Glavnog stožera OS RH.

Kolegij župana Održana 13. sjednica kolegija župana, raspravljalo se o projektima u 2019. Cerovačke špilje, Privlački gaz i još 16 projekata vrijede 110 milijuna

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zadarski župan Božidar Longin istaknuo je golem doprinos HRZ-a u Domovinskom ratu te njegovu današnju ulogu.

- Danas, u mirnodopskim uvjetima čuvari hrvatskog neba obavljaju mnoge zadaće i važna su karika u sustavu domovinske sigurnosti. Posebno su nezamjenjivi u situacijama prirodnih katastrofa. Svi mi prepoznajemo njihov doprinos i zahvalni smo im na tome. S posebnim ponosom ću spomenuti da je Zadarska županija ove godine dodijelila i županijsku godišnju nagradu 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i protuzračne obrane, i to zbog velikog angažmana u protupožarnoj sezoni 2017. , istaknuo je Longin.

Po završetku svečanosti održana je prezentacija o remontu helikoptera Mi-171 Sh, a uzvanici su potom obišli taktičko-tehnički zbor HRZ-a. Održan je i atraktivan prigodan letački program u kojem je sudjelovao i remontirani helikopter.

Stalna izložba u samostanu u Pagu Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća Svečani mimohod u povodu 25. obljetnice operacije Maslenica Održan prvi radni sastanak o organizaciji 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica Branitelji složni oko lokacije za spomen-područje za VRO Maslenica