Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana 13. sjednica kolegija župana, raspravljalo se o projektima u 2019.

Cerovačke špilje, Privlački gaz i još 16 projekata vrijede 110 milijuna

Kolegij župana
1/2
Foto: Zadarska županija
Župan Longin donio je Odluku o raspodjeli novca korisnicima sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća u ZŽ-u u 2018. u vrijednosti oko 900.000 kuna, a ukupno je 37 korisnika

Nacrt prijedloga Odluke o prihvaćanju razvojnih projekata Zadarske županije za 2019. bio je jedna od točaka dnevnog reda na kolegiju zadarskog župana. Osamnaest projekata, među kojima su Centar novih tehnologija, SPARC – Cerovačke špilje, sustavi javnog navodnjavanja, proširenje i produbljenje plovnog kanala “Privlački gaz”, Centar kreativne industrije, ušlo je u popis razvojnih projekata Zadarske županije.

Sastanak o CGO Biljane Donje Predstavljene aktivnosti i planovi vezani uz izgradnju CGO-a Biljane Donje Cilj je što prije sagraditi Centar, ali i poučiti građane o gospodarenju otpadom

“Vratimo sport u škole”

– Projekata ima daleko više, a za ovih 18 pojedinačna je vrijednost veća od milijun kuna pa za njih odluke donosi Županijska skupština. Njihova je ukupna vrijednost 110 milijuna kuna, od čega će se 80 milijuna kuna financirati sredstvima EU, a 21,9 milijuna kuna iz županijskog proračuna – objasnila je pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Bibijana Baričević.

Skupštini će biti upućen na usvajanje i nacrt prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja. Kako je izvijestio resorni pročelnik Krešimir Laštro, ŽLU Zadar predložio je izmjenu Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja u dijelu koji se odnosi na lučka područja luke Ražanac i luke Iž Veli, s prijedlogom granica lučkog područja.

Predstavljen je i nacrt prijedloga programa javnih potreba u prosvjeti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi za 2019. Za sljedeću godinu za škole se planira 128,8 milijuna kuna. Velik dio odnosi se na standardne programe na koje Županija nema utjecaja, a od nestandardnih najveća stavka je za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, na što Županija troši nešto više od 4 milijuna kuna.

Svečani mimohod u povodu 25. obljetnice operacije Maslenica Održan prvi radni sastanak o organizaciji 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica Branitelji složni oko lokacije za spomen-područje za VRO Maslenica

– Zbog nepovoljnih uvjeta financiranja energetske učinkovitosti, u kojem županija mora sudjelovati s čak 65 posto, prijavljene su samo dvije škole – u Škabrnji i Gračacu – izvijestio je resorni pročelnik Ivan Šimunić.

Za financiranje javnih potreba u sportu izdvojit će se 2,3 milijuna kuna, koji će se raspodijeliti prema programu koji je sa Športskom zajednicom ZŽ-a napravila Županija.

– Program je usmjeren prema djeci, školskim natjecanjima, novoj aktivnosti pod nazivom “Vratimo sport u škole”. Povećanjem stavki želimo potaknuti mlade ljude da više vježbaju i bave se sportom umjesto da sjede pred računalima – rekao je Šimunić.

Za kulturu će se ove godine iz proračuna izdvojiti 9,7 milijuna kuna, a najviše sredstava namijenjeno je Kazalištu lutaka i Narodnom muzeju, kojima je Županija osnivač.

Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem u Kini Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem boravio u službenom posjetu Kini ‘Kineze jako zanima Hrvatska i naši vatreni, prava su nam prilika za produljenje sezone’

Novac za obnovu kuća

Župan je prihvatio Odluku o odabiru korisnika sredstava za sufinanciranje mjera e-mobilnosti na području županije u 2018. Nakon objavljenog Javnog poziva, pozitivno su ocijenjene sve četiri pristigle prijave te će ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 50% prihvatljivih troškova ulaganja. Za mjere e-mobilnosti sufinancirat će se JU Park prirode Vransko jezero, BORIK d.o.o., JU Nacionalni park Paklenica i TURISTHOTEL d.d.. Ukupna vrijednost izvršenih ulaganja po pristiglim prijavama i dostavljenim računima iznosi 187.718,38 kn. U proračunu Zadarske županije za provođenje ove mjere osigurano je 200.000 kuna.

Župan Longin donio je Odluku o raspodjeli novca korisnicima sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća u ZŽ-u u 2018. u vrijednosti oko 900.000 kuna, a ukupno je 37 korisnika.

Skupštini će biti upućena na usvajanje Odluka o davanju suglasnosti Zavodu za hitnu medicinu ZŽ-a za raspolaganje imovinom za gradnju zgrade ispostave Zavoda u Ninu i Odluka o davanju suglasnosti OB-u Zadar za raspolaganje imovinom za rušenje postojeće zgrade i gradnju Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptaciju dnevne bolnice Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar.

Potpis ugovora za Kulturnu rutu Ugovor o bespovratnim sredstvima za Rutu putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Kaštel Benković, Rimska Villa i Crkva u Pagu na kulturnoj ruti