Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Prijam šibenskih planinara koji su osvojili Aconcaguu

Šibenčani osvojili vrhove Južne Amerike i Afrike

Uspon na Aconcaguu šibenski planinari posvetili su Zlatiboru Prginu
1/8
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Planinari su županu Pauku pokazali fotografije sa svoje ekspedicije

Župan Goran Pauk primio je članove Hrvatskoga planinarskog kluba “Sveti Mihovil” iz Šibenika - Antoniju Viljac, Anku Dujić i Leonarda Grubelića te člana Hrvatskoga planinarskog društva “Mosor” iz Splita Željka Bockovca koji su u veljači ove godine osvojili Aconcaguu - najviši vrh Južne Amerike.

sporazum Za tri projekta Ministarstvo Županiji odobrilo 10 milijuna kuna

– Čestitam na osvajanju ovog zahtjevnog izazova, čime se na najbolji način promovira naša županija, a osobito sam sretan što su se svi članovi ekspedicije sretno i sigurno vratili kući u naš Šibenik, našu Dalmaciju – kazao je župan Goran Pauk planinarima.

Uspon na Aconcaguu, planinski vrh na granici između Argentine i Čilea visok 6960 metara, šibenski planinari posvetili su Zlatiboru Prginu, prvom predsjedniku i osnivaču HPK “Sveti Mihovil“, koji je pri pokušaju uspona na isti vrh prije 20 godina smrtno stradao te su mu odali počast stavljanjem njegove slike na vršni križ. S članovima ekspedicije na prijamu kod župana bio je i Mate Protega, predsjednik HPK “Sveti Mihovil Šibenik” koji je 1999. godine sudjelovao ekspediciji u kojoj je Zlatibor Prgin izgubio život.

Brod IB BIOS DVA dug 36 metara prikupljat će podatke s 19 lokaliteta, a rezultati će biti prikazani i u budućem posjetiteljskom centru Počeo znanstveni monitoring ušća Krke od Skradinskog buka do tvrđave sv. Nikole Istraživački brod uplovio u Šibenik, sofisticiranom opremom pratit će što se događa u moru

– Planinari su sa županom podijelili fotografije sa same ekspedicije nakon čega su razmijenili i prigodne poklone. Inače, ova godina za članove HPK “Sveti Mihovil Šibenik“ počela je vrlo aktivno te je osim pohoda na Aconcaguu, istodobno u veljači, 14 šibenskih planinara predvođenih predsjednikom Protegom osvojilo najviši afrički vrh – Kilimanjaro, dok 6 članova u Južnoj Americi istražuje “izgubljeni grad“ Machu Picchu i okolne planine – izvijestili su iz ŠKŽ-a.

Cikloturizam nastavlja se s razvojem cikloturizma u županiji Infoploče na 16 i oznake za smjer na pet biciklističkih staza