Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Jedino takvo u Hrvatskoj

Šibenik dobio vozilo za pružanje hitne pomoći prilagođeno za staru gradsku jezgru

Zbog svojih gabarita vozilo može proći kroz većinu uskih ulica i trgova u šibenskoj staroj gradskoj jezgri
1/9
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Bez obzira na svoju veličinu, vozilo sadrži standardnu opremu za pružanje hitne medicinske pomoći

Šibensko-kninski župan Goran Pauk predao je ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislavu Jukiću ključeve novog sanitetskog vozila, posebno prilagođenog za pristup staroj gradskoj jezgri Grada Šibenika. 

Uspon na Aconcaguu šibenski planinari posvetili su Zlatiboru Prginu Prijam šibenskih planinara koji su osvojili Aconcaguu Šibenčani osvojili vrhove Južne Amerike i Afrike

Vrijednost 280.000 kuna

Kako navode iz Šibensko-kninske županije, riječ je o posebno prilagođenom sanitetskom vozilu marke Piaggio Porter Combi Van Glass, Multitech 1.3, Euro 6. Vozilo može prometovati kroz većinu uskih ulica i trgova u staroj gradskoj jezgri.

Ovo je prvo i zasad jedino vozilo u Republici Hrvatskoj ovakvih gabarita, a medicinska oprema ovog vozila u potpunosti odgovara standardnom sanitetskom vozilu za pružanje hitne medicinske pomoći. Vozilo u vrijednosti od 280 tisuća kuna nabavljeno je iz decentraliziranih sredstava Šibensko-kninske županije.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

– Ovakvo vozilo će zasigurno podići standard pružanja hitne medicinske pomoći u gradu Šibeniku, te podići kvalitetu kako medicinske tako i turističke ponude – kazao je župan Pauk.

– Županijski Zavod za hitnu medicinu posljednjih nekoliko godina, poglavito za vrijeme turističke sezone bilježi rast intervencija u šibenskoj gradskoj jezgri, čija konfiguracija onemogućava pravodobni pristup sanitetskim vozilima do pacijenata kojima je potrebna liječnička intervencija te će korištenjem ovog sanitetskog vozila liječnička intervencija u samom centru Šibenika biti dostupnija, brža i efikasnija – izvijestili su iz Županije.

Dobili dopuštenje Zavoda

– Od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zatražili smo da izda Izuzeće od Standarda medicinskog automobila za potrebe izvanbolničke hitne medicinske službe u RH, kako bi naš Zavod mogao pristupiti nabavi takvog vozila. Nakon što smo dobili odobrenje, nabavili smo to vozilo – istakao je ravnatelj Zavoda Tomislav Jukić.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Napomenuo je da Ministarstvo zdravstva trenutačno raspisuje međunarodni natječaj za nabavku šest brzih plovila za potrebe HMS-a, od kojih bi jedno trebalo biti stacionirano u Šibeniku.

Brod IB BIOS DVA dug 36 metara prikupljat će podatke s 19 lokaliteta, a rezultati će biti prikazani i u budućem posjetiteljskom centru Počeo znanstveni monitoring ušća Krke od Skradinskog buka do tvrđave sv. Nikole Istraživački brod uplovio u Šibenik, sofisticiranom opremom pratit će što se događa u moru sporazum Za tri projekta Ministarstvo Županiji odobrilo 10 milijuna kuna