Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Usvojena Razvojna strategija Šibensko-kninske županije

Najvažniji županijski strateški dokument na 550 stranica donosi 58 mjera

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Strategija definira i Viziju razvoja prema kojoj se županija u skoroj budućnosti razvija u regiju visoke kvalitete života te regiju privlačne i turistički valorizirane kulturno-povijesne baštine

– Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, vijećnici su usvojili Razvojnu strategiju Šibensko-kninske županije. Nakon uspješno provedene javne rasprave, dobivanja pozitivnog mišljenja Partnerskog vijeća ŠKŽ-a te pozitivne evaluacije dokumenta Ekonomskog fakulteta u Splitu, župan Goran Pauk vijećnicima je prezentirao ovaj najvažniji razvojni i strateški županijski dokument. 

šibensko-kninska županija Pauk: Neki gospodarstvenici već su se priključili na mrežu

Strategiju je sukladno smjernicama i propisanoj metodologiji Ministarstva regionalnoga razvoja izradila Razvojna agencija ŠKŽ-a – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i dodali da je tijekom svih faza izrade dokumenta Agencija primjenjivala participativni pristup što znači da je u izradi dokumenta sudjelovalo 20-ak članova podijeljenih u sedam stručnih radnih grupa.

Definirana i Vizija razvoja

Izradu Strategije zatim je pratilo Županijsko partnersko vijeće sastavljeno od 35 predstavnika privatnog i javnog sektora u županiji te Ekonomski fakultet u Splitu koji je bio zadužen za službeno vrednovanje sadržaja i metodologije izrade strategije i to prije i poslije javne rasprave. 

– Riječ je o vrlo opsežnom strateškom paketu koji se sastoji od nekoliko zasebnih knjiga. Temelj za izradu Strategije predstavlja prvi dokument odnosno Cjelovita analiza stanja županije, koja broji 550 stranica. Sama Strategija sastoji se od sažetka Analize stanja, SWOT analize, Analize potreba i Strateškog okvira kao srca strategije. Naime, Strateški okvir sadrži 7 strateških ciljeva razrađenih u 21 razvojni prioritet, a koji broji 58 mjera – naveli su iz županije.

Na primanju kod župana Gorana Pauka Na stažiranju u Šibeniku mladi iz Belgije, Španjolske i Rumunjske

Strategija definira i Viziju razvoja prema kojoj se županija u skoroj budućnosti razvija u regiju visoke kvalitete života, regiju privlačne i turistički valorizirane kulturno-povijesne baštine, uravnoteženog razvoja temeljenog na konceptu regije znanja te konkurentnom i inovativnom gospodarstvu. 

– Ova Vizija je pretočena u sedam strateških razvojnih ciljeva putem kojih se u županiji želi potaknuti razvoj konkurentnog i polifunkcionalnog  gospodarstva, želi se raditi na očuvanju i valorizaciji prirodnih i kulturno povijesnih bogatstava te unapređivati društvene usluge i sadržaji. Ciljevi su i stvaranje kvalitetnog i prepoznatljivog sustava obrazovanja, modernizacija komunalne i primarne infrastrukture, iskorištavanje obnovljivih izvora energije te učinkovito i sinergijsko upravljanje razvojem uz stvaranje pozitivne klime u društvu – izvijestili su iz Županije i dodali da je kao horizontalni cilj koji se provlači svim prethodnim ciljevima navedena  Demografska revitalizacija odnosno aspekt koji treba biti zastupljen u svim navedenim područjima. 

Usvojen Prostorni plan područja posebnih obilježja Žutsko-sitske otočne skupine Gornji Kurnat opet će živnuti, ali i zadržati izvornost i ljepotu

– Unutar Strategije navedeno je i 13 strateških projekata. Pri odabiru ovih projekata vodilo se računa o njihovoj mogućoj realizaciji te postojanju adekvatnih izvora financiranja. Razvojna agencija je u sklopu ovog strateškog paketa izradila i dva provedbena dokumenta koja su potpuno usklađena s ciljevima iz Strategije, ali  koja se zbog  fleksibilnosti ažuriranja po potrebi gradova i općina ne usvajaju na županijskoj skupštini. Radi se o Komunikacijskoj strategiji i Akcijskom planu. Akcijski plan je „živi“ provedbeni  dokument unutar kojeg je u posljednjih dvije do tri  godine Agencija od gradova i općina u županiji prikupila više od 440 projekata. Cjeloviti popis projekata nalazi se u bazi županijskih projekata, a Akcijski plan dostupan je na web-stranicama Razvojne agencije ŠKŽ-a. Svi će projekti koji se financiraju putem javnih sredstava prije prijave na natječaj trebati biti uvršteni u ovaj Akcijski plan. Paralelno s izradom Strategije usvojena je i Studija strateškog utjecaja Strategije na okoliš, za koju je zaprimljeno pozitivno mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike – istaknuli su iz Šibensko-kninske županije.

vodice Održan Wine VIP Event – Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca

Temelj za buduće dokumente

Županija je Razvojnom strategijom, ali i drugim popratnim dokumentima koji čine dio Strateškog paketa, dobila dokument koji je potpuno usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom RH  i programskim ciljevima EU te tako predstavlja strateški alat koji će se koristiti kao temelj za sve buduće planske dokumente.

Strategija je objavljena je na službenim internetskim stranicama Županije.

Održana početna konferencija projekta vrijednog više od 11 milijuna kuna Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta