Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Na primanju kod župana Gorana Pauka

Na stažiranju u Šibeniku mladi iz Belgije, Španjolske i Rumunjske

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Jedan od stažista je u NP-u Krka, drugi u TZ-u Grada Šibenika, a stažistica je u gradskoj knjižnici

Troje mladih Europljana koji su iz Belgije, Španjolske i Rumunjske došli na tromjesečno profesionalno i jezično usavršavanje u Šibensko-kninsku županiju putem programa Eurodyssee primio je šibensko-kninski župan Goran Pauk, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Vrijedna donacija Jadranske banke šibenskoj bolnici Novi ultrazvučni aparat za odjel ortopedije i prijenosni ultrazvuk

“Mnogo nauče od nas”

– Izuzetno nam je zadovoljstvo i ove godine primiti mlade ljude iz drugih europskih zemalja s obzirom na to da smo s dosadašnjim razmjenama imali samo najbolja iskustva pa to očekujemo i ove godine. Rado ističem da mladi Europljani mnogo toga nauče kod nas, ali mogu reći da mnogo toga naučimo i mi od njih te svjedočimo razmjeni znanja i iskustva kao i stvaranju novih prijateljstava – rekao je župan Goran Pauk te stažistima poželio srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Šibensko-kninskoj županiji.

Robin Goujard, diplomirani ekonomist turističkog menadžmenta iz Belgije, svoje tromjesečno stažiranje obavljat će, kako navode iz Šibensko-kninske županije, u Nacionalnom parku Krka.

– Izabrao sam Hrvatsku za stažiranje jer volim balkanske zemlje i uvijek sam želio istražiti ovo područje – prenijeli su izjavu Robina, a Ivona Cvitan, rukovoditeljica Službe za turizam, promidžbu, prezentaciju i ugostiteljstvo Nacionalnog parka Krka, naglasila je kako će Robin raditi na poslovima interpretacije i prihvata ugostitelja.

Usvojen Prostorni plan područja posebnih obilježja Žutsko-sitske otočne skupine Gornji Kurnat opet će živnuti, ali i zadržati izvornost i ljepotu

Ana Ferandez Lopez, prvostupnica komparativne književnosti iz Španjolske, svoje će stažiranje pak obavljati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku te joj je ravnatelj Vilijam Lakić poželio dobrodošlicu.

– Nikad nisam bila u Hrvatskoj i sviđa mi se jer je Šibenik na moru, kao i moj rodni grad. Uvijek mi je bila želja raditi u knjižnici tako da se veselim ovom iskustvu – istaknula je Ana.

Dan Inulescu, diplomirani ekonomist iz Rumunjske, svoje će, kako su nas izvijestili iz Šibensko-kninske županije, profesionalno usavršavanje odraditi u Turističkoj zajednici grada Šibenika.

– Šibenik je prekrasan, već sam posjetio katedralu koja me oduševila. Drago mi je biti ovdje i nadam se da ću još bolje upoznati ovaj grad i okolicu – kazao je Dan koji će raditi u Turističko-informativnom centru i administraciji.

Održana početna konferencija projekta vrijednog više od 11 milijuna kuna Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta

– Za vrijeme stažiranja mladi polaznici Eurodyssee programa u organizaciji Šibensko-kninske županije sudjelovat će u brojnim kulturnim aktivnostima prilikom kojih će se bolje upoznati s kulturno-povijesnom baštinom županije te će paralelno pohađati i tečaj hrvatskog jezika u Pučkom otvorenom učilištu Libar, a po završetku tečaja bit će im uručene i diplome. U prosincu 2012. godine Šibensko-kninska županija postala je aktivni sudionik programa Eurodyssee, a do danas je primila 18 kandidata na stažiranje te poslala 17 mladih s područja Šibensko-kninske županije na šestomjesečna stažiranja u inozemstvo. Program Eurodyssee međunarodni je program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER).

Za mlade od 18 do 30 godina

Program mladim ljudima u dobi od 18 do 30 godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja te usavršavanje stranog jezika u trajanju od 3 do 7 mjeseci. Kandidati različitih obrazovnih profila obavljaju praksu u tvrtkama ili institucijama iz različitih područja. Regija domaćin dužna je pokriti sve troškove koji uključuju intenzivni jezični tečaj, smještaj, džeparac ili plaću te socijalno i zdravstveno osiguranje. Troškove puta snose kandidati.

Proces razmjene temelji se na principu reciprociteta, što znači da regija ugošćuje, ali isto tako šalje mlade ljude u regije partnere. Ovaj je program prvi međuregionalni namijenjen mladim ljudima kako bi se što bolje integrirali u svijet rada nudeći im mogućnost stjecanja profesionalnog iskustva u inozemstvu. Ciljevi programa su osim stjecanja profesionalnog iskustva i jezičnog usavršavanja, upoznavanje regije domaćina, prijateljski kontakti s ostalim sudionicima programa, stvaranje europske svijesti, međuregionalno povezivanje, te omogućavanje bržeg i kvalitetnijeg zapošljavanja po povratku u svoju regiju, zaključili su iz Šibensko-kninske županije.

Zbog svojih gabarita vozilo može proći kroz većinu uskih ulica i trgova u šibenskoj staroj gradskoj jezgri Jedino takvo u Hrvatskoj Šibenik dobio vozilo za pružanje hitne pomoći prilagođeno za staru gradsku jezgru