Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
11. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, župan Pauk poručio:

‘Potičemo poljoprivrednike da uvode modernu tehnologiju, ali i mlade ljude da ostanu na selu’

Na sajmu je izlagalo 179 izlagača, od kojih su 63 bila iz Šibensko-kninske županije
1/8
Foto: Šibensko-kninska županija
Ovogodišnji partner bila je Osječko-baranjska županija koja je predstavila tradicionalne slavonske proizvode

U Skradinu, na samom ulazu u Nacionalni park Krka, 30. travnja i 1. svibnja održan je dvodnevni, 11. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije. Svečano su ga otvorili Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Nediljko Dujić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića.

Usvojena Razvojna strategija Šibensko-kninske županije Najvažniji županijski strateški dokument na 550 stranica donosi 58 mjera

Više od 20.000 posjetitelja

– Zadovoljstvo mi je što već nekoliko godina zaredom imam priliku biti na ovom sajmu koji ima dušu i koji prezentira najkvalitetnije hrvatske proizvode. Naša jedinstvena gastronomska ponuda razlog je zašto se turisti vraćaju i jedno je od bogatstava naše turističke ponude. Sajam agroturizma odlična je priča i način promocije naših proizvođača – istaknuo je ministar Tolušić na svečanosti otvaranja Sajma.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a promovira poljoprivrednu i turističku ponudu kao temeljnu djelatnost Šibensko-kninske županije.

– Manifestacija se održava u organizaciji Županije i Javne ustanove Razvojna agencija KŽ-a, uz suorganizatore: Grad Skradin, Hrvatsku gospodarsku komoru – Županijsku komoru Šibenik, Obrtničku komoru ŠKŽ-a i Turističku zajednicu Šibensko-kninske županije. Riječ je o Sajmu koji svake godine dobiva na kvaliteti i bilježi rast posjetitelja te ga je tako ove godine posjetilo više od 20.000 posjetitelja.

Foto: Šibensko-kninska županija

Cilj je manifestacije predstaviti posjetiteljima, a preko medija i široj javnosti, proizvodne potencijale obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzeća i svih onih koji izrađuju različite proizvode koji su, prije svega, plod tradicije s prostora Šibensko-kninske županije, ali i s područja cijele Republike Hrvatske jer su se tijekom godina u izlaganje uključili proizvođači iz drugih hrvatskih županija ali i susjednih država – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i dodali kako su turizam i poljoprivreda temeljne grane županijskog gospodarskog razvoja a razvoj ruralnih područja pretpostavlja i očuvanje autohtonih proizvoda. Šibensko-kninska županija, svjesna navedenoga, potakla je, kako se navodi, i sufinancirala zaštitu brojnih tradicijskih proizvoda kao što su drniški pršut, meso dalmatinske pramenke, sir iz mišine, pečenica i panceta. Neke od tih proizvoda, posjetitelji su, izvještavaju iz Šibensko-kninske županije, imali prilike kušati na Sajmu.

– Razvoj agroturizma jamstvo je održivog razvoja ruralnih područja koje omogućuje produženje sezone i ravnomjeran regionalni razvoj, a temelji se na atraktivnim prirodnim ljepotama i selektivnim oblicima turizma koji su do sada nedovoljno iskorišteni, a imaju velike potencijale, te su tako značaj i važnost ovog Sajma prepoznala i resorna ministarstva, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, pa se 11. sajam agroturizma Šibensko-kninske županije i ove godine održao pod njihovim pokroviteljstvom.

šibensko-kninska županija Pauk: Neki gospodarstvenici već su se priključili na mrežu

– Župan Goran Pauk svim je izlagačima prilikom svečanog otvaranja Sajma poželio uspješno predstavljanje, dobru prodaju usluga i proizvoda, a posjetiteljima dobru zabavu i uživanje u vrhunskim proizvodima izlagača – istakli su iz Šibensko-kninske županije.

Foto: Šibensko-kninska županija

– Poljoprivreda je jedna od strateških djelatnosti na području naše županije, a čiji razvoj i uspjeh temeljimo na kvaliteti, izvrsnosti i specijalizaciji. Budući da smo i jedna od županija s najrazvijenijim turizmom, za nas je povezivanje ovih dvaju područja bilo logično opredjeljenje i na tome marljivo radimo. Uspjeli smo stvoriti jedan vrhunski imidž te time i dodatni oblik turizma koji se sve jače razvija u ruralnim dijelovima. Sajam agroturizma u prvom je redu promocija turizma i poljoprivredne proizvodnje Šibensko-kninske županije, ali s ponosom ističem da se svake godine na Sajmu predstavi i županija partner, ove godine to je bila Osječko-baranjska županija, stoga Sajam omogućuje interakciju između poljoprivrednih proizvođača, tradicijske gastronomije i turističkih usluga i izvan granica naše županije – istaknuo je šibensko-kninski župan Goran Pauk i dodao kako kontinuirano raste broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u županiji.

Održane i dvije radionice

– Kroz lokalne i regionalne poljoprivredne udruge motivirali smo poljoprivrednike na novi razvoj i uvođenje suvremenih tehnologija, a posebno me veseli činjenica da sve više mladih ostaje na selu kako bi se profesionalno bavilo agroturističkom djelatnošću – zaključio je župan Pauk.

– Ovogodišnji Sajam agroturizma, okupio je ukupno 179 izlagača, pretežito OPG – a, od kojih je 63 iz Šibensko-kninske županije, 13 iz Osječko-baranjske, dok su 103 izlagača stigla iz svih ostalih hrvatskih županija. Tijekom dva dana održavanja sajma izlagači su predstavili ukupno bogatstvo Šibensko-kninske županije, od autohtonih i tradicijskih ruralnih proizvoda i usluga, etno i gastronomskih specijaliteta, kulturne baštine, folklora, starih zanata te turističke ponude na obiteljskim domaćinstvima ruralnih područja – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i dodali da su izlagači iz Osječko-baranjske županije predstavili svoju županiju sa etno i gastronomskim proizvodima.

Na primanju kod župana Gorana Pauka Na stažiranju u Šibeniku mladi iz Belgije, Španjolske i Rumunjske

Riječ je o tradicionalnim slavonskim suhomesnatim proizvodima, sirevima, mliječnim prerađevinama, domaćem brašnu, slavonskim vinima, medu i pčelinjim proizvodima.

U ime Osječko-baranjske županije - partnera na ovogodišnjem Sajmu prigodnim riječima prilikom svečanog otvaranja obratio se osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Foto: Šibensko-kninska županija

– Na dvodnevnom sajmu posjetitelji su osim bogate eno-gastro ponude imali priliku vidjeti i nastup kulturno-umjetničkih društava. Na svečanosti otvorenja Sajma nastupio je vokalni ansambl “Akvarel“ iz Osijeka. Dok su tijekom dvodnevnog održavanja nastupili također i KU „Šibenske šuštine“ iz Šibenika, Etno udruga „Petrovo Polje“ iz Ružića, Udruga „Krč“ iz Primoštena, KUU „Zvona Zagore“ iz Mirlović Zagore i KUD „Naši Korijeni“ iz Kljaka. Svi oni prodefilirali su sajmom i pokazali tradicijsku nošnju priobalja i zaobalja naše županije.

– Uz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, u okviru sajma održale su se i dvije radionice - „Apiterapija“ u organizaciji Pčelarske udruge „Pčela“ Šibenik i „Kušaonica maslinovih ulja“ - istakli su iz Šibensko-kninske županije.

Zbog svojih gabarita vozilo može proći kroz većinu uskih ulica i trgova u šibenskoj staroj gradskoj jezgri Jedino takvo u Hrvatskoj Šibenik dobio vozilo za pružanje hitne pomoći prilagođeno za staru gradsku jezgru