Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Civilna zaštita i upravljanje krizama

Dokazana je važnost civilne zaštite

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Slijede vježbe, osposobljavanje operativnih snaga civilne zaštite, izrada strateških planova

U Dubrovniku je održana konferencija “Civilna zaštita i upravljanje krizama”, koju već 15 godina organizira stručni časopis Zaštita.

Centar u Kuli Norinskoj

Ove godine događanje je organizirano u sklopu projekta FIRESPILL koji je jedan od strateških EU projekata prekogranične su radnje Interreg Italija –Hrvatska, a koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija.

– Važnost civilne zaštite pokazala se i dokazala više puta. Svjedočili smo tome i tijekom potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji i okolici, ali i tijekom još uvijek aktualne pandemije koronavirusa. Vidimo i agresiju Rusije na Ukrajinu. Sjetimo se i strašnog potresa, to jest Velike trešnje koja je 1667. pogodila Dubrovnik. Sve to nas podsjeća na važnost pripreme u slučaju ugroza. Tu nam je jako važno i korištenje europskih sredstava. U sklopu projekta FIRESPILL gradi se Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj. On je u poodmakloj fazi i uskoro će biti završen. Opremali smo i naše postrojbe vrijednom opremom u sklopu ovog projekta. Mogu samo pohvaliti našu Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA i partnerske agencije i čestitam na uspješnom provođenju ovog projekta – poručio je župan Nikola Dobroslavić.

Ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić istaknula je kako projekt izgradnje Centra u Kuli Norinskoj, financiran 85 posto sredstvima EU, a 15 posto sredstvima Županije, napreduje sukladno planiranoj dinamici.

 – Do kraja ljeta ishodit će se uporabna dozvola za ovaj objekt. Slijede nam različite vježbe, osposobljavanje operativnih snaga civilne zaštite, ali i izrada strateških planova – rekla je Milić.

Više od sto sudionika

Uime Regionalne razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije kao vodećeg partnera na projektu, obratila se voditeljica projekta FIRESPILL Helena Brčić.

Istaknula je kako krizne situacije ne poznaju administrativne granice. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović naglasio je važnost provedbe EU projekata na korist operativnih snaga civilne zaštite.

Ispred Dubrovačko-neretvanske županije Mato Tomljanović održao je predavanje na temu “EU projekti prekogranične suradnje i jačanje kapaciteta operativnih snaga civilne zaštite – primjeri dobre prakse”.

Konferencija “Civilna zaštita i upravljanje krizama” okupila je više od stotinu sudionika koji se bave urbanom sigurnošću i civilnom zaštitom, a teme se odnose na smanjenje posljedica kriznih situacija kojima je izložena i DNŽ. 

VRIJEDNOSTI GRADA Kampanja “Vaša priča. Naša priča. Jedna priča Zaprešića” Opet uživo Mladi kemičari iz Hrvatske na natjecanju u Vinkovcima Tete iz vrtića kao redateljice, glumice i scenografkinje u jedinstvenoj predstavi u Hrvatskoj Prikazana predstava Snjeguljica i još poneko