Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Grad Našice ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i vjersku infrastrukturu

Dom zdravlja Našice dobit će novu zgradu od 500 četvornih metara, ali i nove odjele

1/3
Foto: Grad Našice
Proširenje Doma zdravlja, vrijedno više od sedam milijuna kuna, osigurat će Našičanima kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, ali i nove usluge, kao i komotniji prostor za boravak, odnosno liječenje

S 500 četvornih metara novog radnog prostora proširit će se našički Dom zdravlja. Naime, do kraja sljedeće godine niknut će zgrada na raskrižju Ulice bana Jelačića i Ulice kralja Zvonimira, tik do sadašnjeg Doma zdravlja. Proširenje Doma zdravlja osigurat će Našičanima kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, ali i nove usluge, kao i komotniji prostor za boravak, odnosno liječenje.

Ugovoreno sufinanciranje aglomeracija Beli Manastir, Semeljci i Našice Za tri aglomeracije 573 milijuna kuna

– Ova hvalevrijedna investicija uskoro će biti realizirana, a u nju smo uložili dosta truda. Iako je bilo puno ideja, odlučili smo se za novu zgradu kojom će Dom zdravlja dobiti gotovo 500 “kvadrata”. Uvjeren sam da će ona prije svega služiti našim građanima, primarna zdravstvena zaštita bit će dostupnija, a prostor ugodniji i funkcionalniji – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Foto: Grad Našice

Uskoro radiologija

Projekt je vrijedan nešto više od sedam milijuna kuna, a financiran je dijelom iz projekta Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije te iz Osječko-baranjske županije.

– Gradnja dijela Doma zdravlja znači proširenje postojećih ordinacija, odnosno povećanje broja ordinacija, pa i kvalitete i pristupnosti primarne zdravstvene zaštite našim pacijentima. Proširenje se za sada odnosi samo na prostor, no u planu je i proširenje djelatnosti, pa ćemo uskoro oformiti Odjel radiologije. Plan je u budućem razdoblju uvesti i još neke djelatnosti – kazala je Ljerka Nekić, ravnateljica Doma zdravlja.

Novi val investicija u Našicama Perivoj Pejačević sada je sigurnije i ljepše mjesto za šetnju

S obzirom na interne i eksterne edukacije koje provodi patronažna služba, u novim prostorima sagradit će se i prostor za radionice i edukacije građana. Ovim prostorom omogućila bi se preventivna edukacija za trudnice, dojilje te bi se pomoglo najmlađoj dobnoj skupini pacijenata. Dom zdravlja u sklopu navedenog projekta dobio je ili će dobiti medicinsku opremu: defibrilatore, prijenosne holtere ABPM, spirometre, prijenosne EKG uređaje, od važnijih tu je ultrazvučna oprema za djelatnost obiteljske medicine uz stručnu edukaciju doktora medicine, stomatološke jedinice sa saug motorom za dentalnu medicinu.

Kao i u zdravstvo, Grad Našice kontinuirano ulaže u infrastrukturu i u ljude. Završena je, tako, fasada na župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, a to ne bi bilo ostvarivo bez pomoći Ministarstva kulture i Grada Našica. Uz to, zajedničkim snagama franjevaca i Gradske uprave uređena je i kapelica Uzašašća Gospodinova, nedaleko od glavnog gradskog groblja.

Foto: Grad Našice

Završena fasada na crkvi

– Moram pohvaliti lijepu suradnju Grada s franjevcima. Do sada smo sudjelovali u obnovi same crkve i samostana s financijskim sredstvima, a svake godine kontinuirano pokušavamo franjevcima otvoriti vrata i na višim razinama, županijskoj i državnoj, kako bi se osigurala sredstva i iz ministarstava. Ove godine uloženo je pola milijuna kuna u obnovu fasade kapelice te sam uvjeren da će ona uskoro zasjati u punom sjaju – naveo je gradonačelnik Miletić, naglasivši da duhovni život u Našicama, i općenito život, nije zamisliv bez franjevaca.

POVOLJNIJI UVJETI POS-ovi stanovi gradit će se i u Našicama

Upravo Gradu, ali i Ministarstvu kulture, iskreno je zahvalan gvardijan fra Zoran Bibić, koji se nada nastavku obnove, jer nakon crkve slijedi samostan.

– Našu drevnu franjevačku baroknu crkvu mnogi vjernici doživljavaju kao lijepu, i to me ne iznenađuje, iako je ona željna daljnje obnove. Sad je već 11 godina kako smo počeli s restauratorskom obnovom crkve i samostana, a iako nismo gotovi, stigli smo daleko. Najvažniji dio učinili smo lani, a to je otkrivanje starih gotičkih prozora. Iza nas je Franjevačka provincija, kao i pomoć Grada, jer oni su nam lani zaokružili financijsku konstrukciju – poručio je fra Zoran Bibić.