Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Kao da ih je poharao uragan

Domaći običaj - uoči vjenčanja ‘potepaju’ dvorišta mladenaca

Potepanje, običaj u Međimurju
Foto: Facebook
Kustosica u Muzeju Međimurja Janja Kovač objašnjava da ‘potepanje’ simbolizira pretvaranje kaosa u red. Korištenje prirodnih materijala poput vune, perja, kukuruzovine, pljeve ili slame govori da je to domaći običaj, a ne uvezeni jer se nisu ustalili neki industrijski predmeti.

Na društvenim mrežama svako malo osvanu fotografije na kojima dvorišta izgledaju kao da ih je poharao uragan. Razbacani otpad, stari hladnjaci i televizori, role WC papira, slame, odjeće i drugog dio su običaja koji se u međimurskom kraju naziva potepanje ili natepanje. Njime se obilježavaju zaruke mladenaca pa, u vrijeme kad su obitelji djevojke i mladića na večeri i druženju, njihovi prijatelji pod okriljem mraka dvorišta zatrpaju otpadom. Kustosica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Janja Kovač tumači da je riječ o simbolici pretvaranja kaosa, odnosno nereda u kozmos, odnosno red.

Predrag Goričanec izrađuje ekološke krovove od slame za koju sam sadi žitarice Kak' su gradili naši stari Novi hit - ekološki krovovi od slame koji mogu trajati desetljećima

– Ovu pojavu treba promatrati u duhu običaja koji su do danas očuvani u dosta izmijenjenom obliku, a svadba je možda najbolji primjer tome. Prije je bilo uobičajeno da se natepa dan prije vjenčanja, dakle dan prije no što se uređuju odnosi između mladenaca. Onda je zadnja prilika da se ono što nije uređeno još malo dodatno “začini” – kaže Kovač. Korištenje prirodnih materijala poput vune, perja, kukuruzovine, pljeve ili slame govori da je to domaći običaj, a ne uvezeni jer se nisu ustalili neki industrijski predmeti.

Građevinski radnik Međimurska županija Kreće osposobljavanje radnika za dva zanimanja kojih najviše nedostaje Matija Posavec u rodilištu Stiže nova oprema Uređuje se rađaonica sagrađena '72., u obnovu će uložiti pet milijuna kuna Učenici Graditeljske škole u Čakovcu Preporuke za upisne kvote u školama i učilištima Traže se pekari, keramičari i stolari, a ima viška ekonomista