Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Preporuke za upisne kvote u školama i učilištima

Traže se pekari, keramičari i stolari, a ima viška ekonomista

Učenici Graditeljske škole u Čakovcu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Kad je riječ o stručnim studijima, Hrvatski zavod za zapošljavanje predlaže smanjenje upisa na ekonomiju i menadžment turizma i sporta. U Međimurskoj županiji ističu da je udjel strukovnog obrazovanja u Međimurju iznad državnog prosjeka

– Odmalena me privlačilo kuhanje. S mamom i bakom pekao sam kolače i zavolio to. Nakon osnovne škole pojavila se dilema o upisu u školu za vozača ili za kuhara. Odlučio sam se ipak za kuhara – kaže Denis Vrbanec, učenik trećeg razreda Srednje škole Prelog. Zadovoljan je, veli, uvjetima u školi, a voli i odlaziti na praktičnu nastavu. On i njegovi kolege tjedno moraju obaviti osam sati praktične nastave.

Dan strukovnog obrazovanja Karlovac Dan strukovnog obrazovanja Tržište vapi za njima, a škola nije upisala niti jednog učenika za ova zanimanja

Ravnatelj Tomislav Gregur ističe da su sva zanimanja koja upisuju deficitarna i svi učenici se nakon škole lako zaposle. Povezali su se i Mesnom industrijom Vajda iz Čakovca koja učenicima nudi stipendije. Do ove školske godine Denis je dobivao po 600 kuna mjesečne stipendije od Obrtničke komore Međimurske županije.

Učenici se lako zaposle

Iako su kuhari danas traženi na tržištu radne snage, to se zanimanje ipak nije našlo na popisu deficitarnih zanimanja za koja Hrvatski zavod za zapošljavanje preporučuje povećanje broja upisnih kvota, kao i povećanje broja stipendista u 2018. godini. Za Međimursku županiju od trogodišnjih srednjoškolskih programa na popisu su pekari, mesari, zidari, stolari, tesari, obućari, armirači, keramičari, ličioci, bravari, CNC operateri, strojobravari, instalateri, konobari, vozači, limari, autolakireri, krojači, fasaderi, elektroinstalateri, autoelektričari.

Od četverogodišnjih srednjoškolskih programa HZZ preporučuje pojačani upis u škole za medicinske sestre i obućarske tehničare, od stručnih studija strojarstvo, obućarsku tehnologiju i radnu terapiju, a od sveučilišnih studija medicinu, strojarstvo, elektrotehniku, građevinarstvo, računarstvo, matematiku, fiziku, anglistiku, germanistiku, farmaciju, rehabilitaciju, logopediju i psihologiju.

Građevinski radnici Deficitarna zanimanja Pet godina nitko se nije upisao za zidara, a čeka ih posao i dobra plaća

Tvrtke nude stipendije

S druge strane, predlaže se smanjenje upisnih kvota za poljoprivredne tehničare, ekonomiste, upravne referente, hotelijersko-turističke tehničare, turističko-hotelijerske komercijaliste, medijske tehničare, tehničare cestovnog prometa, tehničare za računalstvo te tehničare za likovnu umjetnost i dizajn. Od stručnih studija nabrojeni su ekonomija i menadžment turizma i sporta, a od sveučilišnih studija ekonomija i učiteljski studij. O sustavu srednjoškolskog strukovnog obrazovanja s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom razgovarao župan Matija Posavec.

– Udjel strukovnog obrazovanja u Međimurju je iznad državnog prosjeka, a jednako tako i uspješnost u mreži upisnih kvota koje prilagođavamo mladima i tržištu – rekao je Posavec.

Uključuju se i same tvrtke koje učenicima nude stipendije i, što je još važnije, osigurana radna mjesta. Međimurje će dobiti i Centar kompetencija na regionalnoj razini, u koji će dolaziti učenici iz drugih županija.

Srednja škola Duga Resa jedina u Karlovačkoj županiji ima program za zanimanje puškar Ukinuli smjerovi za puškare i šumare Hit zanimanje sad je – out iako učenike čeka plaćena praksa i siguran posao Obrtnička škola, učenici se školuju za tesare Školovanje prilagođeno tržištu rada Strukovnim učenicima konačno više prakse, u svakoj županiji centar kompetencija