Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija uključila se u humanitarnu akciju

Donirali 100.000 kuna za sanaciju štete od potresa

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Potres je izazvao veliku štetu u Zagrebu, ali i u njegovoj okolici pa je za dio općina župan Kožić proglasio prirodnu nepogodu

Zagrebačka županija priključila se akciji Zajedno za Zagreb te uplatila 100.000 kuna u državni proračun na račun aktiviran za sanaciju materijalne štete nastale zbog potresa u Zagrebu. Podsjetimo, župan Stjepan Kožić 27. ožujka proglasio je stanje prirodne nepogode zbog potresa koji je pogodio grad Zagreb i velik dio županije te usto izazvao veliku materijalnu štetu ne samo u metropoli nego i na mnogo širem području.

IZDVOJILI 20.000 KUNA I Slatina pomaže Zagrebu zbog potresa

Župan je proglasio prirodnu nepogodu za općine Bedenica, Bistra, Brdovec, Brckovljani, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Gradec, Krašić, Kravarsko, Kloštar Ivanić, Marija Gorica, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Žumberak te gradove Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Vrbovec, Zaprešić, dok je tri dana prije toga proglasio prirodnu nepogodu za šest općina (Jakovlje, Luka, Klinča Sela, Orle, Križ, Stupnik) i tri grada (Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja i Velika Gorica).

Dva potresa magnitude 5,5 i 5,0 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodila su Zagreb i okolicu u 6.24 i 7 sati, a šteta se još zbraja.

Stradale su kuće, javni, kulturni, zdravstveni i sakralni objekti, a pogotovo je teška šteta na zagrebačkoj katedrali, kojoj su teško oštećeni tornjevi.

Radi zaštite od zaraze Dom zdravlja mijenja način rada, do liječnika telefonski

U gradovima koji okružuju glavni hrvatski grad nema većih oštećenja pa je tako u Svetom Ivanu Zelini oštećeno nekoliko dimnjaka, dva automobila u središtu grada te su pristigle dojave o manjim oštećenjima u zgradama, primjerice pad oplate, dijelova namještaja...