Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ulaganje u obrazovanje

Dovršavaju se dvorane koje mještani čekaju desetljećima

Dovršetak dvorane Strahoninec
Foto: Međimurska županija

Stotinu i osamdeset učenika OŠ Goričan nastavu tjelesne i zdravstvene kulture od drugog će polugodišta obavljati u novoj sportskoj dvorani. Najavljeno je to prilikom potpisivanja ugovora koji su potpisali međimurski župan Matija Posavec i direktor tvrtke Team građenje Igor Hoblaj. S istom je tvrtkom ugovor potpisan i za dvoranu u Strahonincu, gdje stanovnici također desetljećima čekaju dvoranu.

Zagorje ABECEDA prirode Zagorje abeceda prirode Malo drugačija škola: Staza kroz krošnje, hologrami, učionica na otvorenom

Slave 115 godina rada

– Potpisujemo ugovor za završetak gradnje dugoočekivane dvorane koja će do kraja 2018. biti spremna kako bi svi učenici, ali i brojne udruge i mještani Goričana, mogli koristiti ove prostorije za svoje potrebe – rekao je Posavec i dodao da će Međimurska županija i Općina dogovoriti financiranje vanjskog uređenja dvorane i parkirališta, te opremanje dvorane.

Vrijednost ugovora je 2,2 milijuna kuna s PDV-om, a planirani završetak dvorane je 120 dana od početka radova. Gradnja dvorane u Goričanu započela je još 2013. godine, a cijela investicija procijenjena je na 12,7 milijuna kuna s PDV-om. Načelnik Mario Moharić istaknuo je da školsku dvoranu priželjkuju već duže vrijeme i zahvalio je županu i županijskim institucijama na potpori. Ugovor za OŠ Strahoninec “težak” je oko 2,1 milijuna kuna. Izgradnja te dvorane započela je prije četiri godine, a dosad je u nju uloženo oko 7,8 milijuna kuna. S novim ugovorom iznos se popeo na 10,7 milijuna kuna s PDV-om. Ravnateljica Jelena Okun napomenula je da generacije učenika već desetljećima čekaju dvoranu, a njezino dovršenje bit će jedan od najradosnijih dana u povijesti škole koja ove godine obilježava 115 godina rada.

Omjer financiranja 60:40

Predsjednica Školskog odbora OŠ Strahoninec i saborska zastupnica Bernarda Topolko dodala je da učenici zaslužuju dvoranu i zbog odličnih uspjeha koje postižu na natjecanjima diljem Hrvatske. Prema riječima zamjenika načelnika Josipa Šipeka, osmišljen je zajednički model financiranja izgradnje dvorane prema kojem Međimurska županija osigurava 60, a Općina 40 posto novca.

Stabla u Čakovcu Opasna za prolaznike Uklonjena opasna stabla u Perivoju Zrinskih

– Drago nam je što je najveća investicija i najveći infrastrukturni objekt u povijesti Općine upravo ulaganje u djecu i mlade koji su naša budućnost. Trebat će izgraditi i pristupnu cestu, za što očekujemo dodatnu pomoć Županije – istaknuo je Šipek.

Radovi bi trebali završiti do kraja godine.

– Investicije u osnovnom i srednjem školstvu odvijaju se prema predviđenom planu, i do kraja 2018. bit će predane na korištenje novoizgrađene školske dvorane s dogradnjom škola u nekoliko općina i gradova – najavio je župan Posavec. Početkom rujna bit će, dodao je, svečano otvorenje školske dvorane i novih učionica u Orehovici, završava se školska dvorana u Draškovcu, a do kraja kolovoza bit će potpisan i ugovor za nastavak izgradnje škole u Pribislavcu. 

Rekonstrucija Staroga Grada Čakovec Istraživanja Nisu tajni tuneli, nego rješenje za rasterećenje zida