Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
CRES

Dovršena obnova renesansne palače Moise

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Palača Moise bit če Sveučilišni regionalni centar za cjeloživotno učenje, humanističke i društvene znanosti.

Obnovljena renesansna palača Moise u Gradu Cresu predana je u petak Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU kao potpisiniku ugovora za radove na obnovi, korisnik objekta je Ministarstvo kulture, a krajnji korisnik bit će Sveučilište u Rijeci.

Karlovac s Dugom Resom i Ozljem ušao u ITU mehanizam financiranja Uz pomoć EU obnova kina Edison, vrelovoda, uređenje Zvijezde...

Palača Moise bit če Sveučilišni regionalni centar za cjeloživotno učenje, humanističke i društvene znanosti. Projekt obnove palače u iznosu od 4.2 milijuna eura sufinanciran je kroz program IPA 2013 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, i to u omjeru 85 posto EU sredstva a 15 posto sredstva Ministarstva kulture. 

Palača ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. Nalazi se u staroj gradskoj jezgri i najveća je renesansna kuća u Cresu. Karakteriziraju je neubičajena arhitektonska rješenja za cresko podneblje, poput onih na trijemu i svodovima te oslikani interijer.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da je palača sjajno obnovljena, te da je sad na Sveučilištu u Rijeci da joj udahne život, a te će aktivnosti pratiti njezino ministarstvo.

Centar će na jednome mjestu pružati turističke informacije vezane za grad, županiju i širu regiju osijek Dva milijuna eura za centar za posjetitelje Tvrđu

- Želimo da to bude novi zamašnjak razvoja grada i cijelog otoka - kazala je ministrica i dodala da je projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020. prigoda da se dio aktivnosti dovede na Cres te na taj način baci novo svjetlo na baštinu.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija rekla je da će Sveučilište u ovom "elitnom spomeniku kulture" razvijati centar za humanističke i društvene znanosti, cjeloživotni program i edukacije, kako bi što više ljudi, prije svega mladih, dolazilo ovdje. Prve aktivnosti sveučilišta u palači Moise počet će u rujnu, najavila je.

Creski gradonačelnik Kristijan Jurjako istaknuo je da će Cres imati višestruke koristi od ovog projekta, od samog uređenja ove vrijedne građevine prema svim pravilima konzervatorske struke, preko brojnih obrazovnih programa te pozitivnog učinka na turizam. 

Izvođač radova bila je tvrtka Ing-grad iz Zagreba.

Sedam milijuna kuna za ljepši izgled i bolje uvjete nastave