Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost niknut će u Virovitici

Dronovi i robotika za bolje poljoprivredne prinose

Foto: Kristijan Toplak
Idejno rješenje modernog zdanja Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti, a stvoreno je u “radionici” tvrtke Fractal

U Virovitičko-podravskoj županiji su, istaknut će, uvijek voljeli biti korak ispred svih.

Prvi su u Hrvatskoj krenuli s masovnom energetskom obnovom škola i zdravstvenih ustanova. Među prvima su europskim sredstvima krenuli s obnovom kulturne baštine privodeći je turističkoj svrsi, pa tako u krugu od dvadesetak kilometara stoje tri obnovljena dvorca – Kapela Dvor, Virovitica, Suhopolje, a uskoro će i četvrti, u Cabuni.

Na “startnoj crti” su, navode nadalje, među prvima u Hrvatskoj koji su stvarno zagrizli u projekt navodnjavanja. Nadaju se da će za sedam do osam godina imati oko 10.000 hektara natapanih površina, a danas ih imaju oko 3000. Posebno su ulagali u znanstvene projekte - sagrađen je i Tehnološko-inovacijski centar, Panonski drvni centar kompetencija, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, a hrabrim koracima grabe prema Centru za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, čiji će cilj biti povećati konkurentnost poljoprivrednika s područja Virovitičko-podravske županije i cijele Slavonije smanjivanjem troškova njihove proizvodnje.

Idejno rješenje modernog zdanja Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, koje će se nalaziti u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko inovacijskog centra, predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti, a stvoreno je u “radionici” tvrtke Fractal.

Efikasno i povoljno

– Ovo je projekt koji se nalazi u Razvojnom sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. ICT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija, kako u svijetu tako i kod nas, a Virovitičko-podravska županija automatizacijom proizvodnje i primjenom naprednih tehnologija te razvojem pametnih vještina približava poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji uz poticanje uvođenja inovacija u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvaranje novog koncepta pametne poljoprivrede. Svjesni smo koliko će u budućnosti biti važna proizvodnja hrane, ali i koliko je ona važna uz moderne tehnologije koje su nam dostupne i koje, osim što nam olakšavaju svakodnevni život, mogu olakšavati posao i našim poljoprivrednicama kako bi bili konkurentniji na tržištu. Prilika koja se pruža zahvaljujući ICT sektoru ne smije se propustiti. Primjena precizne poljoprivrede te integracija ključne napredne tehnologije u Europi i svijetu postaje ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

A kako će sve to funkcionirati? Na polja će se instalirati senzori koji će prikupljati podatke iz cijele Slavonije te ih bežično slati u Centar. Ti podaci će se sakupljati i analizirati primjenom naprednih algoritama te će uz pomoć “precizne poljoprivrede” koja se približava svakoj biljci pronaći optimalne uvjete za svaku od njih, kako bi se svaka maksimalno razvijala. Tada će se uz korištenje korisničkih uređaja poljoprivrednicama davati preporuke za daljnji rad s usjevima i nasadima, a sve s ciljem većih prinosa. Projektom se planira primjena dronova, digitalnih karata, robotike i sve ostale dostupne napredne tehnologije s ciljem da se poboljša i kvaliteta i kvantiteta poljoprivredne proizvodnje na području Slavonije.

– Krajnje rješenje mora biti jednostavno, efikasno i povoljno kako bi poljoprivrednici bili zainteresirani za njegovo korištenje – podcrtava župan Andrović.

Manji troškovi

O projektu je govorio i pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok.

– Već godinama kontinuirano razmišljamo kako pomoći našim poljoprivrednicima da smanje troškove proizvodnje. U Centru će se prikupljati podaci iz cijele Slavonije te nakon analize davati poljoprivrednicima kojima su potrebne preporuke. S obzirom na to da će se nalaziti nasuprot Veleučilišta u Virovitici i nedaleko od Tehnološko-inovacijskog centra, vjerujemo da će centar biti i okupljalište akademske zajednice, da će studenti i stručnjaci s Veleučilišta u Virovitici surađujući graditi svoje kompetencije te time bili konkurentni na tržištu rada uz nove moderne tehnologije – rekao je pročelnik Mijok.

ODRŽANA EDUKACIJA U HGK Matea Dorčić: Mali iznajmljivači ambasadori su našeg turizma Županija pomaže Uskrsnice za umirovljenike s malim primanjima OBŽ obilježio Svjetski dan zdravlja Pod geslom ‘Naš planet, naše zdravlje’ građanima mjerili krvni tlak, šećer u krvi, snimali EKG...