Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija potiče školovanje za deficitarna zanimanja

Drvodjeljskim tehničarima dizajnerima besplatni udžbenici i stipendija do čak 2000 kuna

Foto: Kristijan Toplak
Učenici ostvaruju pravo i na prijevoz, a ono što je najvažnije, kad završe školu, imaju siguran posao, poručuje župan Igor Andrović

Tvrtke iz drvnog sektora i Virovitičko-podravska županija udružile su snage pa će učenicima koji se odluče školovati za drvodjeljskog tehničara dizajnera osigurati stipendiju od 500 do čak 2000 kuna na mjesec. Trebalo bi to motivirati đake da upišu zanimanje koje je na tržištu itekako traženo.

Instalater grijanja jedno je od deficitarnih zanimanja Stipendija Za deficitarna zanimanja učeniku do 9000 kuna

Zajednički interes

Ukupno 800,3 milijuna kuna iznosio je 2017. godine prihod tvrtki iz djelatnosti drvno-prerađivačke industrije na području Virovitičko-podravske županije. To je 18,84 posto ukupnog prihoda Virovitičko-podravske županije, prema podacima HGK ŽK Virovitica. Bilo je pritom registrirano 49 gospodarskih subjekata, od čega je 16 gospodarskih subjekata u proizvodnji namještaja. Ukupno 1085 zaposlenih zarađivalo je te godine u proizvodnji namještaja.

Ove godine na inicijativu Virovitičko-podravske županije, Tehničke škole i HGK ŽK Virovitica, uz "zeleno svjetlo" nadležnog ministarstva, srednjoškolci će ponovno moći upisati program za drvodjeljskog tehničara dizajnera. Na sastanku u Virovitičko-podravskoj županiji, na inicijativu župana Igora Androvića, okupili su se nedavno predstavnici tvrtki iz drvoprerađivačkog sektora, srednjih škola, obrtnika. Svi oni imaju zajednički interes – osnažiti drvnu industriju na području Virovitičko-podravske županije.

Dimnjačar Novi Marof Po 500 kuna za deficitarna zanimanja

– Županija je prošle godine kao jednu od mjera ulaganja u obrazovanje uvela stipendije za srednjoškolska deficitarna zanimanja. Ulaganje u znanje i obrazovanje naše djece najisplativija je investicija. Tako razmišljamo i danas. Ove godine, uz suradnju s tvrtkama iz drvnog sektora, HGK ŽK Virovitica, srednjim školama, dogovorili smo zajedničko stipendiranje učenika i besplatne udžbenike. Županija je osnivač srednjih škola, potpora smo svim učenicima koji će odabrati strukovna zanimanja. Uz našu pomoć i pomoć tvrtki iz drvnog sektora mladi će moći ostvariti između 500 do čak 2000 kuna mjesečne stipendije. Uz samu stipendiju, ostvaruju pravo i na besplatne udžbenike i prijevoz. No najvažnije je što kad završe školu, imaju siguran posao – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Sastanak u Županiji

Sastanku su nazočili i Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije pri HGK, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija Ivana Filipović, ravnatelji srednjih škola, predstavnici udruženja obrtnika…

stipendije Raspisan natječaj Stipendije za darovite učenike i studente, te deficitarna zanimanja