Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Inicijativa Grada

Drvoprerađivačima se nudi jedinstveni obrazovni model

Foto: Grad Novska
Poduzetnici mogli koristiti, putem natječaja, bespovratna sredstva za nabavu opreme strojeva i alata za potrebe nastave, rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić

Grad Novska inicirao je sastanak s drvoprerađivačkim tvrtkama sa svoga područja.

Petrinja Uručeno 40 gradskih stipendija

- Htjeli smo ih obavijestiti o mogućnosti koju imamo uz podršku Ministarstva gospodarstva. Riječ je o pokretanju jedinstvenog modela obrazovanja gdje bi učenici u strukovnim zanimanjima mogli koristiti izdašne mjesečne stipendije ministarstva, a poduzetnici bi imali refundaciju troškova za svoje mentore, tj. djelatnike koji bi obučavali učenike u strukovnim zanimanjima. Uz to bi poduzetnici mogli koristiti, putem natječaja, bespovratna sredstva za nabavu opreme strojeva i alata za potrebe nastave – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić istaknuvši da su se obratili drvoprerađivačima jer je ta grana gospodarstva osnovica novljanskog gospodarstva.

- Stotine i stotine ljudi na području Novske radi u drvnoj industriji koja se iz godine u godinu razvija i širi svoju paletu proizvoda. Od onog polugotovog do finalne proizvodnje. Svi šire svoje kapacitete i finaliziraju proizvode koje nude na tržištu pa je gradskoj upravi i meni važno da razmijenimo iskustva s njima – dodao je gradonačelnik.

veliko zanimanje učenika Od jeseni upisi za tehničara za razvoj video igara i u Novskoj

Obrazovanje kadrova za potrebe drvne industrije, kroz strukovna zanimanja, moguće je pri Srednjoj školi Novska, a obrazovanjem u tvrtkama koje se bave obradom i proizvodima od drveta, proširile bi se te mogućnosti, rečeno je na sastanku. Vlasnici tvrtki u kojima bi učenici pohađali praktični rad mogli bi time lakše doći do kvalitetnih zaposlenika.

Drvoprerađivači su sa zanimanjem prihvatili ovu mogućnost, obećavši potporu, no na sastanku su inicirali i intenziviranje suradnje između njih samih.

- Predlažem da svi mi drvoprerađivači iz Novske maknemo razmišljanje da smo međusobno konkurencija jer nismo, i predlažem da se češće sastajemo i upotpunimo proizvodnju tako da napravimo zajedno neki vrhunski proizvod koji bi iz Novske krenuo ne samo u Europu nego u cijeli svijet. Siguran sam da mi to možemo - rekao je Marijan Vukelić, vlasnik tvrtke „MMM Vukelić“ iz Brestače, koja je 2018. godinu bila tvrtka s najvećom dobiti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ugovori sa Županijom Stipendija od 600 kuna za još 25 studenata