Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
veliko zanimanje učenika

Od jeseni upisi za tehničara za razvoj video igara i u Novskoj

1/3
Foto: GRAD NOVSKA
Program će obogatiti ponudu naše srednje škole, ali se i uklopiti u planove koje ovdje imamo s Poduzetničkim inkubatorom PISMO i budućim kampusom za gaming industriju, rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić

Nakon što je ove godine zanimanje za tehničara za razvoj videoigara uvedeno u sisačku Tehničku školu te izazvalo veliko zanimanje učenika kao prvi takav smjer u Hrvatskoj, od jeseni bi se učenici u isto zanimanje trebali početi upisivati i u Srednjoj školi Novska, gdje već neko vrijeme radi PISMO – Poduzetnički inkubator specijaliziran za gaming tehnologiju.

vrijednost 890.000 kuna Otvorena mrtvačnica u Voćarici kod Novske

O novom četverogodišnjem srednjoškolskom programu u Novskoj već se neko vrijeme vode razgovori na relaciji Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Grad Novska i Srednja škola Novska.

Kako nam kazuju u gradskoj upravi, u studenom lani je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dala potporu ovom naumu, istaknuvši značaj informatičkog znanja i školovanja za industriju videoigara. Početkom tjedna Povjerenstvo za srednjoškolsko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja obišlo je prostore Srednje škole Novska.

Osim škole, članice Povjerenstva su ravnateljicom Nikolinom Fijačko Filipović obišli i Poduzetnički inkubator PISMO gdje su im predočene mogućnosti koje će se učenicima ponuditi tijekom školovanja za tehničara videoigara. Povjerenstvo je primio i gradonačelnik Marin Piletić.

- Novska se želi pozicionirati kao središnje mjesto gaming industrije u Hrvatskoj i regiji, te bi zanimanje tehničara za razvoj videoigara bio logičan korak k tome. Program će obogatiti ponudu naše srednje škole, ali se i uklopiti u planove koje ovdje imamo s Poduzetničkim inkubatorom PISMO i budućim kampusom za gaming industriju – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Potpisivanje ugovora za novu kanalizacijsku mrežu u Novskoj Veliki projekt Do kraja 2021. kanalizaciju će napokon dobiti svi Novljani

Naime, na srednjoškolsko obrazovanje za razvoj video igara te PISMO naslanjat će se i buduće planirane visokoškolske ustanove koje bi u Novskoj bile smještene na području Poduzetničke zone u sklopu gaming kampusa. U planu je gradnja i studentskog i učeničkog doma te arene za e-sport kapaciteta 4000 sjedećih mjesta. U taj bi projekt zajedno išli Grad Novska, Sisačko-moslavačka županija te Razvojna agencija SIMORA uz pomoć ministarstava.