Izbornik
Naslovnica Županije
Mjere za demografsku obnovu na sjeveru Hrvatske

"Država bi trebala preuzeti financiranje dječjih vrtića"

SJEVER HRVATSKE ima dobre promjere demografskih mjera
Foto: Međimurska županija

– Ovo je važna tema jer smo s negativnim demografskim pokazateljima suočeni svi, no sjever Hrvatske ima primjere dobre prakse. Međimurska županija jedina je u našoj zemlji koja sufinancira rad asistenata za djecu s razvojnim teškoćama i u vrtićima, a da bismo postigli prostorne uvjete za obuhvat svih predškolaca, za obnovu i dogradnju prijavili smo na natječaje 19 vrtića te 17 škola. Davno smo prvi u Hrvatskoj uveli puno financiranje prijevoza za sve učenike i još uvijek smo jedini u zemlji koji svakom studentu, a gotovo ih je 3000, kao i svakom našem srednjoškolcu dajemo jednokratnu potporu za školovanje, dok nizom potpora za učenike i studente doprinose gotovo sve naše općine i gradovi – rekao je međimurski župan Matija Posavec na konferenciji "Demografija u fokusu: Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva" koju je organizirao Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Zamjenik državne tajnice Ante Babić istaknuo je da je cilj skupova prikupiti podatke o mjerama koje pomažu ostanku mladih obitelji i podizanju djece. Takvih mjera upravo u sjevernim županijama ima mnogo i primjer su drugima, rekao je Babić. Župan Posavec iznio je nekoliko primjera koje Međimurska županija godinama primjenjuje kako bi roditeljima olakšala financijski teret školovanja djece.

– Kao doprinos ovoj konferenciji i intenciji pronalaženja rješenja predlažem da država preuzme brigu o financiranjima dječjih vrtića kako bi se rasteretili roditelji te općine i gradovi, koji bi zadržali osnivačka prava nad jasličkim skupinama, te kako bi roditelji bili oslobođeni plaćanja vrtića. Predlažem da se ubrzaju procedure s natječajima za projekte u obrazovanju kako bi sve škole imale nastavu u jednoj smjeni. Mi trenutno čekamo suglasnosti za 17 projekata vezanih uz obnovu škola. Treći prijedlog je da naša država konačno riješi problem dvostrukog oporezivanja s Austrijom i Slovenijom – rekao je župan i dodao da bi trebalo ubrzati i uvođenje cjelodnevne nastave. Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek kazao je da Grad za sufinanciranje boravka djece i uvjete u vrtićima ulaže čak 36 posto proračuna.

ZAŠTIĆENA PODRUČJA kojima upravlja JU Zeleni prsten su ponos Zagrebačke županije AKCIJA KOD DVORCA Lužnica "15 stabala za naših 15 godina" – akcija u Parku oko dvorca Lužnica Samobor Povećava se osobni dohodak Smanjuju se niža i viša stopa poreza na dohodak Stipendije u Zaprešiću zaprešić "Najbolja je investicija ulaganje u znanje i obrazovanje"