Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Okrugli stol na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije

"Dubrovnik nikada nije bio srpski, a Bošković nije bio Srbin!"

U BRUXELLESU je prošli tjedan održana i deseta Festa sv. Vlaha, a organizirali su je ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu i Dubrovačko-neretvanska županija
Foto: DNŽ
U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija o hrvatskom znanstvenom velikanu Ruđeru Boškoviću kojeg Srbija uporno svojata, jednako kao i dubrovačku književnost koju čak i zakonom proglašavaju srpskom

Život i djelo hrvatskog znanstvenog velikana Ruđera Boškovića bili su tema konferencije održane u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Sto godina bez dokaza

Okrugli stol održan je na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a domaćin skupa bio je hrvatski zastupniku Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP). Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da se Dubrovčani stalno pitaju jesu li se u dovoljnoj mjeri odužili Ruđeru Boškoviću, "koji je pronio svijetom ime Dubrovnika i Hrvatske". Istaknuo je da je velik iskorak napravljen kada je zračna luka u Dubrovniku nazvana po Ruđeru Boškoviću.

O Boškovićevu diplomatskom umijeću govorio je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matušić. O njegovu znanstvenom opusu, pjesništvu i filozofiji govorili su znanstvenici i profesori Ivica Martinović i Stipe Kutleša, koji su dobar dio svojih karijera posvetili proučavanju ostavštine Ruđera Boškovića. O njegovu svećenstvu i pripadnosti isusovačkom redu govorio je pater Dalibor Renić, predsjednik Europske konferencije isusovačkih provincijala, a u ime Instituta Ruđer Bošković govorio je predsjednik njegova upravnog vijeća, saborski zastupnik Marko Pavić.

Svi su se u svojim izlaganjima osvrnuli na neprestano srpsko posezanje i svojatanje Ruđera Boškovića.

U diskusiji o srpskom prisvajanju Ruđera Boškovića dr. sc. Martinović podsjetio je na jednu zgodu prije 100 godina: Kad je Branislav Petronijević u predgovoru engleskom prijevodu glavnoga Boškovićeva djela 1922. napisao da je Boškovićev otac "čisto srpskoga podrijetla", Vladimir Varićak je u recenziji toga djela postavio pitanje može li Petronijević ponuditi ijedan dokaz za tu svoju tvrdnju. Na to pitanje, koje je Srbin postavio Srbinu, ni tada ni do danas nije stigao nikakav odgovor.

Srbija je 2021. donijela Zakon o kulturnom nasljeđu u kojem se među stare srpske knjige ubrajaju "izdanja dubrovačke književnost koja pripadaju srpskoj i hrvatskoj kulturi zaključno s 1867. godinom".

U Srbiji je pokrenuta kampanja "ponosni na svoje srpsko", a u Crnoj Gori prošle godine osvanuli su jumbo plakati na kojima su hrvatski velikani predstavljani kao Srbi, među njima i Ruđer Bošković, za kojeg oni tvrde da je bio Srbin katoličke vjere.

Župan Dobroslavić kaže da se velikosrpska politika, iako poražena u ratu, danas nastavlja pod imenom "srpski svijet".

Festa sv. Vlaha

– Oni svojataju dubrovačku književnost, čak i u zakonu. Dubrovnik nikada nije bio srpski, dubrovačka književnost nikada nije bila srpska, a Bošković nije bio Srbin – kaže Dobroslavić i dodaje da se postavlja pitanje može li Srbija "ući u EU s takvim falsifikatom o srpskom karakteru dubrovačke književnosti, što su stavili i u zakon".

Bruxelles je prošlog tjedna bio domaćin i 10. feste Svetog Vlaha koju su organizirali ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu i Dubrovačko-neretvanska županija. Upriličili su i Večeru od Kandelore koja je bila humanitarnog karaktera.

IZVANŠKOLSKE aktivnosti u OŠ Podolice Cjelodnevna škola U sportskom, plesnom i glazbenom programu te školi glume sudjeluje 77 učenika AMBULANTA će raditi u privremenom prostoru do završetka uređenja zgrade Doma zdravlja Dr. Jasminka Dragojević ide u mirovinu U Sisak se vratila pedijatrica, Županija osigurala prostor Projekt je usmjeren na povećanje kvalitete postojeće usluge koju pruža Kalos Odobreno 9,1 milijuna € Osiguran novac za rekonstrukciju SB-a Kalos