Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izlijevanje nafte

Duspara traži hitan angažman institucija u sanaciji zagađenja

Mirko Duspara
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160 tisuća građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja, gradonačelnik je zatražio od predsjednika Vlade RH te nadležnih ministara da hitno povratno izvijeste Grad Slavonski Brod o svim pitanjima

Nakon ekološkog incidenta u kojem je u srijedu na trasi neaktivnog produktovoda kod Slavonskog Broda iscurila veća količina nafte, brodski gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je hitno uključivanje Vlade, svih nadležnih institucija i neovisnih stručnjaka kako bi se utvrdili uzroci, razmjeri i potrebne mjere sanacije nastalog zagađenja okoliša. Prema njegovim riječima, incident se dogodio u vodozaštitnom području i stoga predstavlja veliku opasnost za građane.

Kravata Brendiranje Kravate s motivom Save kao dio slavonske turističke ponude

- Nedopustivo je da tvrtka zbog čijih je radova i došlo do ovog ekološkog incidenta istovremeno obavlja i sanaciju nastale štete i pri tome sama odlučuje što će se, gdje i u kojem obujmu odraditi - rekao je Duspara.

On je dodao kako je nužno utvrditi je li ovo jedino mjesto na kojem je došlo do pucanja produktovoda te je li zagađenje otišlo dublje u tlo, obzirom da on prolazi vodozaštitnim područjem Slavonski Brod II i to u duljini od oko 5 kilometara. Upravo zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160 tisuća građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja, gradonačelnik je zatražio od predsjednika Vlade RH te nadležnih ministara da hitno povratno izvijeste Grad Slavonski Brod  o svim ovim pitanjima.

- Sve informacije kojima raspolažemo dobili smo putem medija i ovdje svakako moramo istaknuti kako se podaci koji su izašli u javnost od strane tvrtke koja je radila kao izvođač radova na ispitivanju cjevovoda i oni koje smo dobili od Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda, čiji su djelatnici osiguravali područje nakon ekološkog incidenta, bitno razlikuju - upozorio je Duspara.

Uskrs Uljepšali im blagdan Brodskim umirovljenicima uskrsnice od 200, 250 i 350 kuna