Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 179 pregleda
Povelja Zagrebačke županije

Dvadeseta obljetnica Kuće susreta 'Tabor', mjesta duhovne obnove

Kuća susreta Tabor
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije 17. srpnja na kojoj je obilježen Dan Zagrebačke županije, županijska povelja uručena je, među ostalima, i Kući susreta 'Tabor' za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u Hrvatskoj i u svijetu.

Kuća susreta "Tabor" mjesto je duhovnih obnova koje od 3. do 6. kolovoza svečano obilježava dvadesetu obljetnicu utemeljenja, a središnja proslava održat će se svečanim misnim slavljem u nedjelju, 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, kada je i Dan "Tabora".   

Dva desetljeća "Tabora" obilježit će se duhovnom obnovom, od 3. do 6. kolovoza, pod nazivom “Ovo je Sin moj, Ljubljeni, slušajte ga!” koju predvodi voditelj "Tabora" fra Ivan Matić.

U organizaciji Kuće susreta "Tabor" najčešći su seminari ozdravljenja i oslobođenja, ali isto tako česte su i duhovne obnove za osnovno kršćansko iskustvo, pa seminari obraćenja, biblijski, franjevački, euharistijski seminari i slična zbivanja.. 

"Tabor" je mjesto gdje na duhovne obnove dolaze branitelji, različite udruge i župne zajednice, članovi obitelji, osobe s problemima različitih ovisnosti (droga, alkohol, cigarete). Također, dolaze i osobe koje svoje različite medicinske dijagnoze, pokušavaju, žele i uspijevaju uz medicinske terapije, dovesti u red i kroz molitvu, slavljenje Gospodina Isusa, kao i upoznavanje i stjecanje novih zajedništava, jer na duhovne obnove dolaze ljudi iz svih krajeva Hrvatske, te inozemstva. Bračni parovi u "Tabor" dolaze srediti svoje bračne nesuglasice i dovesti svoje brakove u red. Seminari, odnosno duhovne obnove u "Taboru" održavaju se dva ili tri puta mjesečno.

Tako je, prema podacima kojima raspolaže fra Ivan Matić, kroz "Tabor" u proteklih dvadeset godina, kroz različite susrete duhovne obnove, prošlo 400.000 ljudi, odnosno dvadesetak tisuća godišnje.  

"Taboru" i Povelja Zagrebačke županije

Od utemeljenja "Tabor" se financira samostalno, te kako ističe fra Matić, ne može postojati bez pomoći brojnih dobročinitelja. "Posebno smo zahvalni onima koji rado darivaju kako bismo mogli mnogima koji su u nevolji pružiti besplatni boravak u našoj kući i sudjelovanje na duhovnim obnovama", kaže fra Ivan.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije 17. srpnja na kojoj je obilježen Dan Zagrebačke županije, županijska povelja uručena je, među ostalima, i Kući susreta "Tabor" za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u Hrvatskoj i u svijetu.

Za kraj kolovoza voditelj "Tabora" najavljuje dolazak u Kuću susreta fra Gorana Malenice koji će s njim biti u službi. Riječ je o svećeniku rodom iz Đurđenovca zaređenom 2001. Također, fra Ivan Matić napominje da se počelo s pripremama oko obnove i rekonstrukcije "Tabora". U planu je izgradnja nove i veće dvorane za susrete, te adaptacija drugih prostora u Kući kako bi se svim sudionicima omogućio što ugodniji boravak i sudjelovanje u programima na "Taboru".

Dolaskom fra Zvjezdana Linića u Samobor 1997. utemeljen je "Tabor"

Kuću susreta "Tabor" osmislio je i pokrenuo po dolasku u Samobor 1997. fra Zvjezdan Linić (1941.-2013.) koji je taj zadatak dobio od Uprave Hrvatske franjevačke provincije Svetih Ćirila i Metoda, a za prostor je dobio zgradu pri Franjevačkom samostanu. Ta je zgrada, nakon odlaska prognanih franjevaca Bosne Srebrene, ostala prazna. Riječ je o zgradi koja uz dvoranu i kapelicu za duhovne obnove ima i više spavaonica u koje su smješteni oni koji dođu i ostanu na duhovnoj obnovi, a zgrada ima i pripadajuću kuhinju i blagovaonicu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, sa sanitarnom kabinom u svakoj sobi. Zgrada ima mogućnost udomiti do stotinu korisnika na spavanju.

Fra Zvjezdan Linić, koji je osmislio duhovne obnove uz blagdan Preobraženja te 1997. godine, odlučio je i da se mjesto zove po brdu "Tabor", brdu Isusova Preobraženja u Svetoj Zemlji. Fra Linić je za djelovanje i rad osmislio duhovne obnove kakve je prije dolaska u Samobor vodio na Kaptolu. Kroz godine djelovanja, znao si je uzimati i kolege svećenike kao ispomoć, a u ispomoći mu se pridružio i određeni broj poslužitelja, odnosno laika vjernika.

Fra Ivan Matić stigao je kao ispomoć fra Zvjezdanu Liniću u "Tabor" početkom srpnja 2013. kada je kod fra Linića uznapredovala bolest i kada se nije moglo znati kako će ta bolest završiti. Smrću fra Zvjezdana Linića, 7. prosinca te 2013. fra Ivan Matić preuzima vodstvo Kuće susreta "Tabor".

Kako često zna reći fra Ivan Matić, fra Zvjezdan Linić ostavio je duboki trag na "Tabor" što najbolje potvrđuju i pokazuju svi oni koji danas za vrijeme boravka na duhovnim obnovama obavezno posjete u Samoboru i grob fra Zvjezdana Linića.