Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Umjetnik i grafiter Pavle Tandara idejni začetnik oslikavanja zgrada

Dvanaest novih umjetničkih murala krasi pročelja zgrada

Foto: Grad Bjelovar
Bjelovar su ove godine posjetili umjetnici iz Sarajeva, Ljubljane, Zagreba, Velike Gorice, Rijeke

Stara i ružna pročelja zgrada u Bjelovaru zamijenili su murali umjetnika iz Hrvatske i okolice. Tako je u Bjelovaru proteklih nekoliko dana zaživjelo 12 novih prekrasnih murala, a jedan od autora, ujedno idejni začetnik oslikavanja zgrada Bjelovarčanin je Pavle Tandara. Zgrada Uprave šuma Podružnice Bjelovar na Matoševom trgu u Bjelovaru posljednja je u nizu oslikanih fasada koju je Pavle osobno ukrasio.

Projekt obnove Doma kulture stajat će 15 milijuna kuna U bivšoj sinagogi uskoro će se izvoditi opere, baleti, koncerti, kazališne predstave

U pet godina 240 umjetnika

– Ovaj put gostili smo ukupno 12 umjetnika iz Hrvatske, BiH i Slovenije. Inače su dolazili iz drugih zemalja, poput Nizozemske i ostalih, ali zbog stuacije s koronavirusom, smanjili smo obujam. Za izradu nekih murala bila su potrebna dva ili tri dana. Zapravo, za svaki mural postoji neka okvirna skica, odnosno plan, no tijekom samog oslikavanja dosta toga se izmjeni i doradi, a početna ideja od samog rezultata gotovo se uvijek razlikuje. Jednostavno, tijekom izrade cijelo vrijeme naviru nove ideje što zapravo i predstavlja čar oslikavanja. Slični projekti postoje u Hrvatskoj, no malo je gradovima u kojima murali zauzimaju cijela pročelja zgrada, kao što je to slučaj u Bjelovaru i jak osam sretan što se ovo događa upravo u mom gradu – istaknuo je Tandara.

tamo su već više od 8 godina Uklanjaju štetne tonere u Biškupovoj ulici

Veliku podršku oslikavanju i uljepšavanju grada na ovaj način pružaju brojni građani, kao i sam Grad Bjelovar. Pavle je pritom mislio na  kreativni festival 43 Jam koji je svojom idejom, a uz pomoć Grada Bjelovara sam započeo prije pet godina, a što je rezultiralo s dovođenjem čak 240 raznih umjetnika iz cijelog svijeta.

Grad osigurao 30.000 kuna

– Pavle je naš poznati bjelovarski umjetnik i grafiter koji zadnjih 15 godina u Bjelovar i Hrvatsku dovodi neke od najpoznatijih svjetskih imena ulične likovne umjetnosti. Usuđujem se reći da je oslikavanje zgrada u Bjelovaru postao brend. Bjelovar su ove godine posjetili umjetnici iz Sarajeva, Ljubljane, Zagreba, Velike Gorice, Rijeke. Oslikane su stare i nove svlačionice na Partizanovom igralištu, dvorana Srednjoškolskog centra Bjelovar, zid zgrade Uprave šuma. Nadamo se da ćemo sljedeće godine sve odraditi onako kako smo i planirali i da će tada ova kriza biti iza nas. Puno hvala svim građevinskim tvrtkama iz Bjelovara koje su za ovaj događaj besplatno osigurale građevinske skele. Za ovaj pothvat, Grad Bjelovar je izdvojio 30 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Hrebak.

„Skoro 15. DOKUart“ DOKUart dovodi filmove Bjelovarčanima pod balkone