Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Nacionalni park Krka

Edukativne i ekološke radionice za odrasle u Drnišu i Skradinu

Još uvijek veliki broj turista uživa u bojama jeseni NP Krka
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Bit će tu radionica izrade okvira za fotografije od kartona, radionica izrade domaćih i ekoloških kupki, radionica izrade lutki od starih krpa po principima Waldorfske pedagogije i radionica papirne filigrafije, a za lokalno su stanovništvo besplatne

Ekološke i edukativne radionice "Znanjem do očuvanja" koje organizira Javna ustanova Nacionalni park Krka, radi veće brige za okoliš, promjene nekih životnih navika i ponašanja i razvoja svijesti o alternativnim načinima proizvodnje, održat će se u ožujku i travnju u Drnišu i Skradinu.

Viseći most Drugi najduži u Europi Gradit će se viseći pješački most iznad kanjona Krke

Projekt je zamišljen kao niz edukativnih aktivnosti - ekoradionica i predavanja za odrasle primjerice o tome kako mogu utjecati na smanjivanje globalnog konzumerizma i kako odbačenim stvarima udahnuti novi život. Radionice za lokalno stanovništvo besplatne su.

Bit će tu radionica izrade okvira za fotografije od kartona, radionica izrade domaćih i ekoloških kupki, radionica izrade lutki od starih krpa po principima Waldorfske pedagogije i radionica papirne filigrafije.

Radionicu izrade okvira za fotografije od kartona vodit će Danica Šarić iz Šibenika, koja je do sada vodila brojne radionice u sklopu projekta Znanjem do očuvanja i pokazala razne tehnike i načine ukrašavanja, u svijetu poznate kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom i "nepotrebnom" predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti. Na radionici će se od staroga kartona izrađivati okviri za fotografije. Polaznici ne moraju donijeti nikakav materijal.

Članovi kninske Eko udruge Krka također su često vodili radionice. S njima su polaznici izrađivali voštane svijeće, domaće kreme i labela, a ovaj put imat će priliku naučiti izrađivati domaće kupke, poput soli za kupanje, pilinga ili šumećih kuglica za kupanje. Polaznici ne moraju ništa ponijeti sa sobom.

Leopoldina Herceg i Martina Brlenić prošle godine upoznale su polaznike s tehnikom lončarskog kola: na trima vikend-radionicama raznim tehnikama obrađivali su glinu. Ove godine vodit će radionicu izrade lutki od starih materijala. Lutke s radionice bit će darovane pedijatrijskom odjelu Opće bolnice Šibenik.

Namotavanje (kviling, od engl. quilling) ili pravljenje filigrana od papira umijeće je savijanja papirnatih traka, koje se različito oblikuju i onda lijepe jedna za drugu. Tu metodu na radionici će prezentirati Dalia Iris Čvorak. Koristit će stari papir, kako bi se zadovoljila upcycling komponenta te akcije. Polaznici ne moraju donijeti nikakav materijal.

Javna ustanova Nacionalni park Krka od 2012. organizira predavanja i radionice u sklopu projekta "Znanjem do očuvanja".

Ukrcaj na brod za Naciolani park Krka Skradin Redovi za Nacionalni park Krka