Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Završeni radovi na Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici

Energetskom obnovom škole uštedjet će se 57 posto toplinske energije

Gimnazija Petra Preradovića
Foto: Kristijan Toplak
Uskoro kreće i energetska obnova škola u Pitomači, G. Bazju, Suhopolju te sportske dvorane u Virovitici

"Nova škola" dočekala je danas učenike Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Dok su se oni odmarali na zimskim praznicima, finiširali su se radovi na energetskoj obnovi koji su započeli u srpnju.

Naime, početkom srpnja potpisan je ugovor vrijedan 5,669.059 kuna, od čega Virovitičko-podravska županija sufinancira radove s 2,500.000 kuna, a ostatak izdvajaju Fond za sufinanciranje i Fond za zaštitu okoliša. Učenici ove obrazovne institucije, koja obilježava 100. obljetnicu, sjedit će ubuduće, tako, u uređenoj zgradi.

Pomoćnici u nastavi Županija sufinancira Potpisani ugovori za 17 pomoćnika u nastavi

Projekt napisala VIDRA

Za radove je bila zadužena tvrtka Tehno Elektro iz Đakova. Nositelj projekta je sama Gimnazija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ujedno i partner na projektu.

Projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetska obnova donijet će, kako se predviđa, uštedu od 57 posto za toplinsku te do 53 posto za električnu energiju.

Završetkom projekta Gimnazija Petra Preradovića "skočit" će iz D u energetski razred B. Energetskom obnovom postavljena je toplinska izolacija vanjskih zidova, ukopanih dijelova ovojnice, stropa prema negrijanom tavanu, podova prema tlu i negrijanom prostoru. Zamijenjena je vanjska stolarija, postavljena nova rasvjeta, instalirani fotonaponski paneli.

Posjet rodilištu Napokon prekinut negativan trend u rodilištu Opće bolnice Virovitica Svijet lani ugledalo 59 beba više nego 2017., prvi put u zadnjih 29 godina

Bolji uvjeti su imperativ

Tako će Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, u čiju se obnovu znatnije počelo ulagati od 2014. godine, kada je župan bio još Tomislav Tolušić, zasjati u novom svjetlu.

– Bolji uvjeti školovanja za svu našu djecu naš su imperativ i obveza. Ovim će se projektom uštedjeti značajna sredstva koja ćemo moći uložiti u daljnje poboljšanje obrazovnog sustava – poručuje virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Radovi u unutrašnjosti su pri kraju, uskoro kreće obnova parka Dvorac Janković Ljepotica u Suhopolju uskoro spremna za posjetitelje Križnica Križnica Pronašli smo mjesto gdje vrijeme "curi" sporije