Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Napokon prekinut negativan trend u rodilištu Opće bolnice Virovitica

Svijet lani ugledalo 59 beba više nego 2017., prvi put u zadnjih 29 godina

Posjet rodilištu
Foto: Kristijan Toplak
Pokazatelj je to dobre socijalne i demografske politike, ističe župan Igor Andrović

Ukupno 59 beba više rođeno je u rodilištu Opće bolnice Virovitica 2018. u usporedbi s godinom ranije. Svijet je u godini iza nas tako ugledalo 674 mališana, a u 2017. njih 615. Prvi je put to od 1988. da je u virovitičkom rodilištu "okrenut negativan trend", kako kaže dr. Tvrtko Kovačević s Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica.

Potpisivanje ugovora za subvenciju za sjetvu Potpisali prvi u Hrvatskoj Subvencija kamate za sjetvu od 2 posto

Prvi rođeni Gabriel i Mate

A prvi su u 2019. godini u tom rodilištu zaplakali sve dječaci. Najprije se rodio Gabriel, peto dijete u obitelji Jozić iz Đulovca koja već ima tri sina i jednu djevojčicu. Gabriel je bio težak 3170 grama, a dugačak 50 centimetara. Porod je obavio dr. Goran Trubarac.

Prva beba s područja Virovitičko-podravske županije je, pak, Mate Jurenac, ujedno i prvo dijete Alena i Monike iz Čačinaca. Mamu Moniku porodio je dr. Dražen Koledić.

Presretnim roditeljima prvih beba čestitao je i prigodno darivao mališane virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz ravnatelja Opće bolnice Dinka Blaževića, koji je, pak, predao poklon od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Dolaskom nove opreme u virovitičkoj bolnici odrađivat će se ukupno 450 zahvata U Opću bolnicu Virovitica stigla oprema vrijedna više od 20 milijuna kuna Bolnica od sada nudi čak 75 novih operativnih postupaka

– Porast broja djece pokazatelj je dobre socijalne i demografske politike, kako Vlade RH tako i Virovitičko-podravske županije, gradova i općina. Uz znatna ulaganja u zdravstvene uvjete, Virovitičko-podravska županija sufinancira prijevoz učenicima, dijelimo studentske i srednjoškolske stipendije, sufinanciramo udžbenike za učenike prvih razreda, a u budućnosti ćemo izdvajati subvencije za novorođenu djecu. Epilog svih tih pozitivnih nastojanja je i povećanje broja novorođene djece na našem području – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Dr. Tvrtko Kovačević istaknuo je kako se u Općoj bolnici Virovitica ne rađaju samo djeca s područja Virovitičko-podravske, već i okolnih županija.

Odlični uvjeti rada

Otvaranje nove ambulante u Čađavici Vrijedna 1,8 milijuna kuna Otvorena nova zgrada Doma zdravlja Čađavica

– Imamo odlične uvjete za rad, prošle godine uložena su znatna sredstva u novu opremu za bolje uvjete rada i to prepoznaju rodilje ne samo iz Virovitičko-podravske, već i susjednih županija. Treba imati vjeru u bolje sutra, a pozitivnu socijalnu politiku vode i Hrvatska vlada, županije, gradovi i općine, i to je rezultiralo da time imamo 670 poroda te 674 rođene djece – istaknuo je dr. Tvrtko Kovačević.

Na inicijativu Virovitičko-podravske županije prošle je godine obnovljen Odjel za ginekologiju i porodništvo.

Osim toga, stigli su novi kreveti, ormarići, posteljina, krevetići za bebe, dekice, nove spavaćice za pacijentice, a sve kako bi mamama i njihovim bebama boravak na ovom odjelu, posebno u prvim danima, bio što udobniji, a skrb kvalitetnija i bolja.

Inače, Opća bolnica Virovitica je od 2011. godine "Bolnica prijatelj djece", a njoj uz žitelje Virovitičko-podravske, gravitiraju i stanovnici s rubnih dijelova Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Vrtić u Čađavici Stiže novac iz EU Gradit će se vrtići u Čađavici i G. Bazju