Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Brojne nagrade i sve više turista dokaz su da radimo dobar posao, ističe Andrović

EU projekti promijenili lice županije – više ih je od 500, vrijednih 300 milijuna eura

storyeditor/2024-03-29/a_eu_ulaganja_vpz_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak PO POVLAČENJU EU sredstava Županija je konstantno u hrvatskom vrhu gledajući statistiku "po glavi stanovnika"
Ulaganje u turizam izravno je ulaganje u gospodarstvo. Sa svim ovim projektima postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske, ističe župan Andrović

Europski fondovi promijenili su lice Virovitičko-podravske županije. U sklopu njih u posljednjih deset godina na ovom je području provedeno više od 500 projekata u vrijednosti većoj od 300 milijuna eura. Po povlačenju EU sredstava, ova je Županija konstantno u hrvatskom vrhu gledajući statistiku "po glavi stanovnika".

– Godinama smo pripremali projekte, spremali projektnu dokumentaciju, imali potrebne sve dozvole i čekali otvaranje natječaja. I zato nije čudno da smo godinama vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Rezultat je to rada županijske uprave, svih naših institucija, županijske razvojne agencije VIDRA-e, ali i svih općina i gradova na našem području – ističe prvi čovjek Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Obnova dvoraca

A u toj priči posebno poglavlje čine ulaganja u turizam i turističke potencijale na ovom području. Oko 70 milijuna eura EU sredstava učinilo je Virovitičko-podravsku županiju poželjnom kontinentalnom turističkom destinacijom.

– Ulaganje u turizam izravno je ulaganje u gospodarstvo. Težimo sustavu koji će integrirati sve, dvorce, vina, gastronomiju, kulturnu, prirodnu baštinu te time dodatno podići kvalitetu turizma – podcrtava Andrović.
Turizam se na ovom području najviše temelji na područjima Parka prirode Papuka i rijeke Drave, koja je zaštitio UNESCO, te na zaštiti prirodne i kulturne baštine. Obnovljeni su Kurija Janković u Kapela Dvoru, Dvorac Janković u Suhopolju, Dvorac Pejačević u središtu Virovitice, rodna kuća Petra Preradovića. Zaživio je Centar za posjetitelje Križnica sa skelom preko rijeke Drave. TIC Klopotec na pitomim padinama Bilogore poziva turiste, a novo lice imaju i Centar za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima te Posjetiteljski centar "Stara ložionica" u Orahovici. Izgrađeni su Posjetiteljski centar EPI centar Sequoia u Slatini i Kuća čaja – oaza mira u Špišić Bukovici.

Brojne nagrade

Proveden je projekt Geo priče UNESCO Geoparka, kod kojeg se izdvajaju Geo info centar u Voćinu i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Ta cesta pobudila je trostruko veći dolazak turista na područje Parka prirode Papuk, posebno Jankovca. U Orahovici se privodi kraju gradnja Turističko-rekreacijskog centra Jezero – Hercegovac – Ružica grad. U Cabuni se gradi Centar za kulturu zdravlja.

– Sa svim ovim projektima postajemo prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Tome u prilog idu i brojne nagrade koje stižu na naše adrese, sa sve većim brojem dolazaka turista, a sve je to dokaz da radimo dobar posao. Županija, gradovi i općine ostvarili su svoju zadaću te europskim sredstvima, u svim segmentima društvenog razvoja, poboljšali kvalitetu života stanovništva ovog prostora. Pokazali smo kako na kvalitetan i učinkovit način, uz podršku Vlade RH i resornih ministarstava, možemo europskim sredstvima poboljšati uvjete života stanovništva, od ruralnog razvoja do infrastrukturnih i ostalih javnih projekata – zaključio je župan Andrović.

storyeditor/2024-03-29/Paketi_2.jpg Pomoć uoči Uskrsa u Vinkovcima Poklon-paketi za 38 obitelji te još 44 paketića za naše najmlađe storyeditor/2024-03-29/smz_b_slager_kutina_akumulacija_PXL_280324_112302024.jpg Zaštita područja grada Kutine od poplava Potpisan ugovor za početak radova na izgradnji akumulacije Polojac storyeditor/2024-03-29/bj_bb_fo.jpg Bjelovar dodatno iz proračuna izdvaja za rad pomoćnika u nastavi za učenike Pomoćnicima u nastavi 16 posto veća plaća, grad osigurao 50.000 eura