Izbornik
Naslovnica Županije
Proizvodni prostor tvornice će se utrostručiti

FACC u proširenje investicije u Hrvatskoj ulaže 21 milijun eura

ODLUKA da se ovdje sagradi najveća proizvodna lokacija izvan Austrije na temelju mnogih faktora pokazala se ispravnom, a nakon otvaranja već smo najavili da ćemo uskoro proširiti tvornicu, naglasio je izvršni direktor Robert Machtlinger
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Ovakva vrhunska investicija veliki je plus hrvatskom gospodarstvu. Posebno pozdravljam planove koji idu prema dekarbonizaciji i održivom razvoju, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Proizvodni prostor tvornice za proizvodnju visokotehnoloških komponenti za avioindustriju FACC, koja je otvorena 2022. godine u Jakovlju, utrostručit će se, a također će se izgraditi dodatna poslovna zgrada. Radovi na izgradnji bit će dovršeni u lipnju 2024. godine, a FACC u proširenje investicije u Hrvatskoj investira 21 milijun eura.

– FACC je vodeća zrakoplovna tvrtka i etablirani partner globalne zrakoplovne i svemirske industrije. Odluka da se ovdje izgradi najveća proizvodna lokacija izvan Austrije na osnovu mnogih faktora se pokazala ispravnom. Nakon otvorenja 2022. već smo najavili da ćemo uskoro proširiti tvornicu. Raduje me što smo sada u fazi implementacije ove važne prekretnice za FACC – naglasio je izvršni direktor Robert Machtlinger. Dodao je i kako su na samom početku angažmana dobili snažnu podršku Vlade, ali i Zagrebačke županije.

Agilnost FACC-a pri realizaciji prvog dijela investicije i početak nove faze izgradnje, kojom će se utrostručiti proizvodni prostor tvornice Jakovlje, povećat će se s 5 tisuća na 15 tisuća četvornih metara, a u konačnici će dovesti do većeg obujma proizvodnje i zapošljavanja stotina djelatnika.

Sve atraktivniji za ulaganja
– Imati ovakvu vrhunsku investiciju u Jakovlju kreiranje je nove dodane vrijednosti I veliki plus hrvatskom gospodarstvu. Upravo oni postavljaju primjer kako Hrvatska iz dana u dan postaje sve atraktivnija zemlja za ulaganja. Posebno pozdravljam planove FACC-a koji idu prema dekarbonizaciji i održivom razvoju – rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović.

Otvorenju su nazočili i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec te načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec. Oboje su istaknuli važnost ovako velikog gospodarskog projekta na području općine Jakovlje i Zagrebačke županije jer to predstavlja dodatan motiv drugim gospodarstvenicima koji se odlučuju za to područje.

– Privilegija je imati na svom području globalno poznato ime u tom sektoru i ovim putem zahvaljujem investitorima što su i za širenje kompanije odlučili ostati u Zagrebačkoj županiji. Ova nova investicija veliki je gospodarski impuls Zagrebačkoj županiji koju niz godina pozicioniramo kao poželjnu destinaciju za ulaganje. Ovakvi projekti i znak su da idemo u dobrom smjeru – rekao je Kolarec.

Projekti kao motivacija
S njim se složila i načelnica Borovec rekavši kako kroz u ovakvim projektima vide motivaciju.

– Svakodnevno vidimo da na naše područje dolaze investitori i ulažu u proizvodne ili skladišne prostore. Nama je to velik poticaj za daljnji rad, a našim mještanima prilika da se zaposle relativno blizu kuće, a čak i u ovom već sagrađenom pogonu mnogi naši mještani su pronašli svoje radno mjesto – rekla je Borovec.

Novi je ultrazvuk financirao Grad Korčula s dvije trećine iznosa, a ostatak Dubrovačko-neretvanska županija Dom zdravlja Korčula Novi uređaj za ultrazvuk abdomena i štitnjače Virovitičko-podravska županija donirala je Interventnoj policiji PU virovitičko-podravske novu teretanu koja se nalazi u njihovu sjedištu u Terezinom Polju Donacija Virovitičko-podravske županije Nova teretana Interventnoj policiji za specijalističku obuku PRVI STRUČNI skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Republike Hrvatske (ISPU) održao se u Međimurskoj županiji Prvi stručni skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Međimurje na vrhu po brzini izdavanja građevinskih dozvola