Izbornik
Naslovnica Županije
Prvi stručni skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja

Međimurje na vrhu po brzini izdavanja građevinskih dozvola

PRVI STRUČNI skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Republike Hrvatske (ISPU) održao se u Međimurskoj županiji
1/2
Foto: Međimurska županija
Predstavljen je projekt Informacijski sustav prostornoga uređenja i njegovi moduli financiran sredstvima EU kojim je Hrvatska nadogradila postojeće e-usluge

Više od 500 ljudi koji se bave prostornim planiranjem, izdavanjem građevinskih dozvola i ostalih akata, članova komore inženjera građevinarstva i predstavnike državnih resornih institucija i agencija, okupilo se u Toplicama Sveti Martin na prvom stručnom skupu o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Republike Hrvatske (ISPU).

Napravljen iskorak
Predstavljen je i projekt Informacijski sustav prostornoga uređenja i njegovi moduli financiran sredstvima Europske unije kojim je Hrvatska nadogradila postojeće e-usluge u području prostornog planiranja i gradnje.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je Međimurska županija napravila vrlo velike iskorake u digitalizaciji javne uprave, od razvoja vlastitih aplikacija i projekata, preko digitalizacije javnih poziva i natječaja, prijava studenata na potpore čime je postignuta najviša razina efikasnosti. Sustav uredskog poslovanja informatiziran je za upravljanje dokumentima digitalnom arhivom.

Županijski Upravni odjel za prostorno uređenje je tijekom zadnjih devet godina, otkada je uveden sustav e-dozvola, riješio 21.616 predmeta od 22.366 primljenih zahtjeva, što iznosi više od 95 posto riješenosti. I to bez ijedne žalbe.

– Efikasno se rješavaju i zahtjevni projekti poput aktualnog uvođenja širokopojasnog interneta, aglomeracije i kanalizacijskog sustava koji donose mnogo imovinsko-pravnih izazova. Važan korak je digitalna komunikacija između javnopravnih tijela kako građani ili investitori ne moraju obilaziti niz institucija za dobivanje uvjeta i potvrda koji su potrebni za izdavanje građevinskih dozvola – rekao je župan i zahvalio organizatorima što su upravo u Međimurju organizirali prvu konferenciju jer je riječ o županiji koja je godinama u samom vrhu u Hrvatskoj po brzini izdavanja dozvola.

Digitalna transformacija
Stručni skup je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić pohvalivši napredak Međimurske županije i na planu digitalne transformacije.

– Jedan od najvećih izazova koji je pred nama upravo je digitalna transformacija koju provodimo tako da bude ne samo efikasna, već i dostupna svakom građaninu Republike Hrvatske – rekao je ministar Bačić. Danas više od 1,8 milijuna korisnika koristi platformu e-građani i taj broj kontinuirano raste, isto kao i broj usluga, tako da je danas građanima dostupno 105 usluga. Sukladno programu Vlade u području modernizacije javne uprave cilj je, kako je rečeno, doseći 2,5 milijuna korisnika do kraja 2024. godine. ISPU je sustav koji građanima putem Geoportala na jednostavan način omogućava pristup informacijama o korištenju prostora. Trenutačno u funkcionalnoj fazi ISPU ima čak 17 modula. Župan Posavec sudjelovao je i u panel-raspravi u kojoj je istaknuo da teže razvoju sustava na razini zapadne Europe.

INVESTICIJA omogućava slobodnu i kreativnu igru uz zadovoljavanje svih sigurnosnih uvjeta Radovi na izgradnji dječjeg igrališta u Slatini Stvaraju se bolji uvjeti za djecu iz Dječjeg vrtića Zeko SVEČANOST dodjele nagrada Iter Vitis Award održana je krajem listopada u okolici francuskog grada Toulousea u sklopu manifestacije European Wine Day Best Wine Tourism Event Kneževi Vinogradi i Vinatlon na karti najboljih vinskih destinacija Europe GRAD je u četiri godine za NK Mladost Ždralovi izdvojio 278 tisuća eura da pomogne razvoj infrastrukture, a i sljedeće godine dobit će najviše jer najviše i ulaže, istaknuo je gradonačelnik Hrebak u obilasku kluba Stari opločnici s korza u novoj primjeni 'Ulaganja u sport uvijek će dobiti podršku Grada Bjelovara'