Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Snažni doprinosi

Filipu Radošu i Pavlu Bonačiću Protiju dodijelit će se nagrade za životno djelo

Klapa Neverin, ali i Kulturno-umjetnička udruga ‘Mosor’ i Kulturno- umjetničko društvo željezničara ‘Filip Dević’ bit će nagrađeni za promicanje kulture
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Odlučeno o nagradama u povodu Dana Splitsko-dalmatinske županije.

Glumac  Filip Radoš i Pavao Bonačić Proti, ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa na Braču, dobit će županijske nagrade za životno djelo u povodu Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana svetog Jeronima. Županijska skupština na svojoj je sjednici odlučila godišnje nagrade dodijeliti bračnom posredniku Nedjeljku Babiću Gangsteru, dr. Tomislavu Franiću, psihijatru u KBC-u Split i predavaču na Medicinskom fakultetu, Prošperu Miličiću, hvarskom glumcu amateru i samoukom klesaru Josipu Radiću, za izniman doprinos u očuvanju graditeljske i kulturne baštine.

Uručene nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ Učiteljici tehničke kulture Evici Šajgo nagrada za životno djelo

Iznimni pojedinci

Kolektivne nagrade dobit će ženska klapa Neverin, Kulturno-umjetnička udruga Mosor i Kulturno-umjetničko društvo željezničara “Filip Dević”.

– Teško je pobrojiti sve predstave u kojima je Filip Radoš igrao, a još je teže izdvojiti najuspjelije uloge jer svaka od njih imala je neku svoju osobitost. Glumac koji je unatoč zapaženim ulogama u domaćim i televizijskim serijalima ipak bio i ostao prvenstveno kazališni čovjek, a sposobnost glumačke transformacije dokazao je sudjelovanjem u mnogim predstavama. Filip Radoš je svojim umjetničkim radom i doprinosom, kreativnim postignućima dao poseban pečat kulturnom životu Lijepe Naše – obrazložena je nagrada za životno djelo Filipu Radošu koju je još dobio i Pavao Bonačić Proti.

– Cijeli svoj život posvetio je humanitarnom djelovanju i radu. 1991. preuzeo je kamp za izbjeglice u Milni, za sve narodnosti pogođene ratom. Njegovim humanitarnim djelovanjem donirano je na stotine tisuća kuna, podijeljene su tone hrane, higijenskih potrepština i odjeće. Poseban je doprinos dao i darivateljstvu krvi na otoku Braču gdje se njegovim dolaskom prosjek broja darovanih doza krvi višestruko povećao. Pavao Bonačić Proti danas je vitalni 80-godišnjak, neumoran u svom djelovanju – obrazloženo je. Doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med., jedini je subspecijalist dječje i adolescentske psihijatrije u KBC-u Split i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Knjiga - ilustracija POTICANJE UMJETNOSTI Raspisan javni natječaj za književnu nagradu ''Korzo slova''

– Posebno se istaknuo na području znanosti te je dao izuzetan doprinos sudjelovanjem u europskom projektu MILESTONE vrijednom 6,000.000 eura, a što je prvi projekt takvog tipa i opsega u KBC-u Split. Profesor Tomislav Franić svojim nesebičnim radom pomaže najranjivijoj skupini društva, djeci, a kojima je pomoć najpotrebnija – napisano je u obrazloženju. Nedjeljko Babić Gangster 35 godina kao posrednik spaja parove u bračne zajednice te je uspješno spojio 430 parova. Njegov rad prepoznat je izvan RH, o njemu je snimljen dokumentarni film “Gangster te voli“ koji je prikazivan na međunarodnim festivalima gdje je dobio niz nagrada.

– Nedjeljko Babić Gangser je i dalje u potrazi za načinima kako popraviti lošu demografsku slikuImotske krajine te pružiti nadu usamljenima i ostavljenim – piše u obrazloženju.

Snažni doprinosi

Prošperu Miličiću dodjeljuje se nagrada za doprinos kulturno-umjetničkom amaterizmu, vatrogastvu i sportu. Član je gotovo svih hvarskih kulturno-umjetničkih udruga i društava u Hvaru, DVD-a Hvar, a 50 puta je dao krv. Član je Društva za podvodne djelatnosti i športski ribolov na moru. Josip Radić samouki je klesar i umirovljeni časnik HV-a. Iz njegove radionice već dvadesetak godina izlaze vjerne replike velebnih katedrala, crkava, kampanela, lanterni i kamenih kuća.

Na natječaj Turističke zajednice ove je godine pristiglo deset prijava Najljepšu okućnicu u Orahovici ima obitelj Bogdanić, za nagradu bon od 1000 kuna

– Njegovo posljednje djelo, replika vatikanske bazilike sv. Petra od bračkog kamena rađena po originalnim nacrtima, kruna je njegovog dvadesetogodišnjeg rada. Riječ je o prvoj kamenoj minijaturi vatikanske bazilike u svijetu, jedinstvenom umjetničkom djelu napravljenom iz tisuća komadića bračkog kamena prema originalnim nacrtima iz Vatikana. Stoga ga s pravom nazivaju brački Michelangelo – piše u obrazloženju.

Klapa Neverin, Kulturno-umjetnička udruga “Mosor” i Kulturnoumjetničko društvo željezničara “Filip Dević” bit će nagrađeni za promicanje kulture.