Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 29 pregleda
kratki dokumentarac

Film o glazbenoj povorci 'Tovareća mužika' prikazivat će se diljem Europe

Tovareća mužika
Foto: Zadarska županija
Tovareća mužika osnovana je 1959. godine i od tada redovito nastupa na Saljskim užancima ali i brojnim kulturnoumjetničkim priredbama u Hrvatskoj, pa i Europi

Na Dugom otoku završilo je snimanje kratkog dokumentarca 'Tovareća', glazbeno-etnografskog filma kroz koji se na umjetnički način nastoji zabilježiti nastupe tradicionalne glazbene povorke 'Tovareća mužika' iz mjesta Sali na Dugom otoku.

Film je nastao u suradnji hrvatskih i poljskih filmskih profesionalaca unutar produkcijske kuće Filmaparat iz Zagreba, te uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Snimanje na različitim lokacijama na Dugom otoku logistički je pomogao Filmski ured Zadar, uprava Parka prirode Telašćica i Općina Sali.

Redateljica filma je Poljakinja Karolina Malinowska, direktorica fotografije Dubravka Kurobasa a glazbena suradnica i dizajnerica zvuka na filmu je Nina Bjelajac. Filmsku ekipu činili su još i producentica Morana Mitić, te poljski snimatelji Przemek Grela i Michal Stenzel. 

- Film je namijenjen dobno i geografski širokoj publici, a u promotivnom smislu planira se prikazivati diljem Europe u namjeri predstavljanja hrvatske nematerijalne kulturne baštine u inozemstvu. Po dovršetku postprodukcije filma tijekom 2018. godine film će imati svoje premijerno prikazivanje na jednom od festivala dokumentarnog filma, a nakon završene turneje festivalskih prikazivanja po Europi bit će prikazan i na jednoj od nacionalnih televizija - priopćili su iz Zadarske županije.

Tovareća mužika osnovana je 1959. godine i od tada redovito nastupa na Saljskim užancima ali i brojnim kulturnoumjetničkim priredbama u Hrvatskoj, pa i Europi. Plod je dugotrajne tradicije sadržane u običajima, predajama i legendama otočana te se sama prirodno uronila u tradiciju i postala legenda mjesta Sali, potičući svojim nastupima obnovu napuštenih običaja. Tovareća mužika proglašena je 2012. godine nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.