Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
oldtajmerom po požeškoj Zlatnoj dolini

Franjo Radman: Moj bicikl iz 1938. nije me nikada iznevjerio

Franjo Radman
1/5
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Zaljubljenik u bicikle oldtajmere već četvrtu godinu organizira biciklijade po požeškoj Zlatnoj dolini, a sudjeluju sve generacije

Nekada se za jedan bicikl moralo raditi više od pola godine. Bio je to luksuz koji si je malo tko mogao priuštiti. Danas ih imaju gotovo svi, svake godine proizvode se neki novi i jači, ali meni su u srcu ostali baš ti stari. Tako govori Franjo Radman iz Velike, ponosni vlasnik bicikla marke Diamant njemačke proizvodnje iz 1938. godine, koji redovno održava i servisira. Na njemu su svi dijelovi originalni, osim guma i žica koje je morao promijeniti. U vrijeme kada je proizveden njegov je bicikl, kaže, koštao kao dobra krava, ali s obzirom na to da je u međuvremenu postao oldtajmer, ni danas nije puno jeftiniji. “Diamant” je dobio od jednog prijatelja na poklon prije mnogo godina. Nikada ga, kaže, nije iznevjerio.

Oldtajmeri su izazov

– Stari bicikli su uvijek izazovni jer ih je preostalo vrlo malo. Većinu je pojeo zub vremena. Skupljači starog željeza ne mare za to blago do kojeg je prije 60 i više godina bilo jako teško doći – dodaje Franjo. Franjo je veliki zaljubljenik u oldtajmere na dva kotača, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na ljude oko sebe. Stoga već četvrtu godinu zaredom organizira biciklijade po požeškoj Zlatnoj dolini, na kojima sudjeluju biciklisti svih generacija iz cijele Slavonije. Pritom vrijedi samo jedno pravilo – bicikli koje voze moraju biti stariji od 30 godina. Vožnja je ove godine održana na posebno zanimljivoj ruti od Kutjeva do Velike.

Biciklijada vinskom cestom

Krenuli su ispred dvorca u Kutjevu, a usput su, vozeći se vinskom cestom, odmarali kod poznatih kutjevačkih vinogradara i ugostitelja. – Želimo da susreti od iduće godine postanu međunarodni. Pozvat ćemo naše prijatelje iz Poni kluba iz Ljubljane i vjerujem da će se odazvati – dodaje Radman. Netko je u šali primijetio kako će se gosti iz Slovenije na požeškoj biciklijadi osjećati kod kuće jer većina sudionika ionako vozi stare Rogove bicikle.