Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
za pokrivanje troškova gradnje

Fužinama nije uplaćen europski novac za gradnju vrtića pa su digli kredit

Foto: Grad Sinj/Ilustracija
Ugovor o financiranju potpisan je 15. siječnja prošle godine, ali do danas nije uplaćeno ništa

Načelnik Fužina David Bregovac priopćio je da toj primorsko-goranskoj općini još nije uplaćen dogovoreni iznos iz fondova EU za gradnju dječjeg vrtića, pa je općina bila primorana podići kredit za pokrivanje troškova gradnje.

Grad Đakovo mještanima predstavio idejne projekte U naselju Kuševac vrtić za 40-ak mališana i društveni dom za Mjesni odbor i KUD

Naime, dječji vrtić modularne gradnje s tri vrtićke jedince i prostorom polivalentne dvorane sagrađen je od listopada 2018. do rujna 2019. godine, a sufinancirali su ga općina Fužine, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Najveći dio, šest od ukupno devet i pol milijuna kuna, trebao je biti financiran iz fondova EU, za što općina Fužine ima odluku o dodjeli sredstava te je podnijela zahtjev za isplatu.

Bregovac napominje da je ugovor o financiranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisan 15. siječnja prošle godine, ali da do danas nije uplaćeno ništa.

 Zbog toga je općina, istaknuo je, morala podignuti kredit na kojega plaća kamate.

 Ocijenio je da se vrtić izgradio brže nego što je Agencija mogla administrativno provesti isplatu odobrenih sredstava.

Prvi od ukupno 11 Gornje Bazje dobilo vrtić za 40-ak djece

- Očito je i pticama na grani jasno da se mjere poticaja ruralnom razvoju svode na mjere odugovlačenja za nepodobne. Zanemaruje se goranski kraj sustavno, a u vrijeme pandemije namjerno smo zaboravljeni - zaključio je Bregovac.