Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Projekt slavnog šahista

Gari Kasparov kao izborni predmet uvodi šah u koprivničke škole

Gari Kasparov
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Jedan od najvećih šahista u povijesti, Gari Kasparov, s predstavnicima sedam šahovskih klubova iz Koprivničko-križevačke županije, s Hrvatskim šahovskim savezom te s v. d. koprivničkog gradonačelnika Mišelom Jakšićem potpisao je deklaraciju o osnivanju Šahovske akademije

Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista u povijesti, odlučio je poduprijeti ambiciozan projekt u Koprivnici. S predstavnicima sedam šahovskih klubova iz Koprivničko-križevačke županije, s Hrvatskim šahovskim savezom te s v. d. koprivničkog gradonačelnika Mišelom Jakšićem potpisao je deklaraciju o osnivanju Šahovske akademije s krajnjim ciljem da se šah uvede u koprivničke škole kao izborni predmet. "San je svakog šahovskog kluba u svijetu da mu dođe Kasparov. Presretni smo što je prepoznao našu tradiciju, naš sustavni pristup podučavanju šaha te što će putem svoje zaklade poduprijeti razvoj akademije", rekao je Hrvoje Matijević iz ŠK Podravka, koji je bio posljednji kadetski prvak bivše države, a na SP-u u Brazilu 1991. bio je prvi sportaš koji je nastupao pod hrvatskom zastavom. Nakon što je završio šahovsku karijeru, Kasparov se posvetio s jedne strane politici, a s druge popularizaciji šaha. Ideja potekla iz Koprivnice zato se uklapa u njegovu misiju.

"Važno je da djeca i mladi ljudi igraju šah jer on ih uči ispravnom zaključivanju i donošenju odluka. On im pomaže da uče na ispravan način, a ne da školsko gradivo svladavaju učenjem napamet", rekao je legendarni šahist prigodom potpisivanja deklaracije.

Sudjelovat će u treninzima

Prema Jakšićevim riječima, Kasparov će na raspolaganje koprivničkim klubovima staviti literaturu i druga pomagala za učenje šaha te će povremeno i sam sudjelovati u treningu mladih šahista što će za njih biti neprocjenjivo iskustvo.

"Usto, ovih dana počinjemo razgovore s ravnateljima škola kako bismo vidjeli po kojemu modelu ponuditi šah kao izborni predmet",  najavio je v. d. gradonačelnika.

Nakon potpisivanja deklaracije, Kasparov je na gradskim bedemima, u sklopu Renesansnog festivala, odigrao simultanku na 15 ploča ne izgubivši nijedan meč.

Među njegovim protivnicima našao se i bivši ministar Gordan Maras, koji je uspio izdržati 20 poteza, dok je najviše brige slavnom šahistu zadao najmlađi sudionik, devetogodišnji Koprivničanac Matej Zadro, član ŠK Podravka, koji je izgubio tek u pješačkoj završnici.