Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban osvrnuo se na uspjehe i dosege u proteklom mandatu

“Gasili smo požare, rješavali poplave i pandemiju, ali smo uz to pokrenuli i brojne projekte

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Rješavali smo stambeno pitanje mladih obitelji, pomagali poduzetnicima, ulažemo u infrastrukturu

– Moj mandat splitsko-dalmatinskog župana počeo je jako burno ili bolje rečeno vatreno. Čim sam stupio na dužnost, zadesili su nas veliki požari u okolici Splita i čitavoj županiji. Mandat završavamo s velikom pandemijom koronavirusa. Nedavno smo imali i veliku poplavu u vrgoračkom kraju. Unatoč svemu, jako sam zadovoljan time kako smo odgovorili na sve te izazove – govori Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan na kraju četverogodišnjeg mandata. Kaže da je, kada sve sažme, zadovoljan, osobito brojnim projektima koji su pokrenuti. Svi imaju zajednički nazivnik, a to je demografska obnova, odnosno izjednačavanje uvjeta života na otocima i Dalmatinskoj zagori s onima u najrazvijenijim djelovima županije.

Ministrica Nataša Tramišak uručila ugovore u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice Ugovori vrijedni 5,8 milijuna kuna za projekte jedinica lokalne samouprave

Nepovratna sredstva

– Vidite i sami u zadnje vrijeme koliko se ulaže u infrastrukturu: cestovnu, lučku , energetsku, vodopskrbnu, ali stalno ističem da to sve ima smisla ukoliko to bude imao tko koristiti. I zato uz sve ostale aktivnosti intenzivno radimo na nizu demografskih projekata. Posebno ističem projekt “Tu je tvoj dom“ kojim osiguravamo sredstva za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji u našoj Zagori i slabije naseljenim područjima na našim otocima. Drugi projekt koji smo nedavno realizirali je “Budi tu“, kojim financijski potpomažemo obitelji iz tih dijelova županije, koje imaju troje i više djece u osnovnim i srednjim školama. Već otprije dajemo naknade za svako novorođeno dijete. Posebno smo ponosni i na projekte gdje dajemo nepovratna financijska sredstva za razvoj OPG-ova, poduzetnika početnika, žena poduzetnica – ističe Boban.

Napominje kako je sagrađena kvalitetna lučka infrastruktura, a cestovna infrastruktura je u zamahu.

– Ovih se dana potpisuju ugovori za niz cestovnih projekata u Rješavali smo stambeno pitanje mladih obitelji, pomagali poduzetnicima, ulažemo u infrastrukturu Splitu i okolici. Počinje i projekt proboja tunela Kozjak kojim će se otvoriti novi ulaz u Split i okolicu. Omiška zaobilaznica sa svim tunelima i mostovima uskoro će biti realizirana – navodi splitsko-dalmatinski župan. Dodaje kako uz to počinje i šest aglomeracija, odnosno gradnja sustava odvodnje za 65.000 građana te sustava vodoopskrbe za 15.000 ljudi.

Splitsko-dalmatinska županija postala je “Županija za tebe” Županijski poticaji ulaznica su u svijet ostvarenih ideja

– Dosta sredstava preusmjerili smo u ublažavanje posljedica pandemije. Nadam se da ću već u sljedećem proračunskom razdoblju imati prilike dodatno pojačati i gospodarske aktivnosti na području županije. Također, u sljedećem nas mandatu očekuje projekt gradnje reverzibilne hidrocentrale Korita koja će pomoći u navodnjavanju sinjskog polja, te sanacija akumulacijskog jezera Ričice što je preduvjet za navodnjavanje imotsko-bekijskog polja. Uz to, započeta je gradnja više solarnih elektrana poput Visa i Vrlike 1 koji su dovršeni, a uskoro očekujemo i Vrliku 2 te solarnu elektranu na otoku Hvaru – kaže.

Poštovanje prema svima

S obzirom na to da se nada drugom mandatu i HDZ je već istaknuo njegovu kandidaturu, pitamo ga što misli o protukandidatima.

– Smatram da svaki službeni protukandidat koji ima svoje pristalice i pobornike zaslužuje poštovanje. Ne možete biti župan samo jedne političke opcije ili grupacije. Poštovanjem prema njima šaljem poštovanje i uvažavanje prema njihovim biračima. Izbori će uvijek proći i jako je bitno zadržati dostojanstvo tijekom političke kampanje. S moje strane, bez obzira na to tko oni bili, imat će poštovanje i uvažavanje. Nisam konfliktna osoba, pa sam takav i u političkom životu. Spreman sam provoditi svoj program koji ću ponovno ponuditi biračima, ali u svakom trenutku spreman sam saslušati i svoje političke protukandidate. Ako imaju kvalitetne prijedloge koji idu u korist naših stanovnika, spreman sam ih prihvatiti i provesti. Titulu župana ne shvaćam kao cilj, već kao mogućnost da našim sugrađanima stvorimo bolji život – poručio je Boban.