Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija postala je “Županija za tebe”

Županijski poticaji ulaznica su u svijet ostvarenih ideja

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Od 2014. do 2019. godine ostvareno je čak 747 poticaja, a njihov je ukupni iznos 15,8 milijuna kuna

Splitsko-dalmatinska županija postala je “Županija za tebe”, poručuju njezini čelnici i objašnjavaju kako je zahvaljujući raznovrsnim poticajima i mjerama Županija udahnula život svojim stanovnicima omogućivši im realizaciju snova i ideja. Svojim je natječajima otvorila vrata onima koji su željeli studirati u drugom gradu, zaploviti poduzetničkim vodama, razviti vlastiti OPG, nadograditi kuću te steći nova znanja i vještine u IT-u.

Župan Ivo Žinić na sjednici Županijske skupštine govorio o obnovi 'Puno je učinjeno do sada, no mora sve ići brže i bolje'

Za poduzetnike i studente

Uz pomoć mjere koja nudi potporu u osnivanju i razvoju malog gospodarstva u razdoblju od 2014. do 2019. ostvareno je čak 747 poticaja koji su stanovnicima osigurali uspješan put u ostvarivanju njihovih ciljeva. Vrijednost svih potpora ukupno iznosi 15,800.000 kuna. 
“Županija za tebe” svojim je poticajima osigurala otvaranje OPG-ova nudeći potporu prvih pet godina rada.

– Korisnici smo više mjera Splitsko-dalmatinske županije i zahvaljujući njima ostvarila se naša namjera da ostanemo i živimo tu u Aržanu – kaže Lucija Radoš iz OPG-a Radoš iz Aržana, koja se bavi uzgojem koza i preradom mlijeka. Želja za ostankom u rodnoj grudi ostvarila se i Draganu Ristovskom iz Vrlike, koji je u sklopu projekta „Tu je tvoj dom“ obnovio staru kuću.

OBNOVA UČITELJSKOG FAKULTETA Do svibnja gotov projekt, radovi počinju što prije

– Projekt je puno pomogao obitelji u obnovi stare kuće i omogućio nam da ostanemo u mjestu iz kojeg potječemo – rekao je Ristovski. Projekt „Tu je tvoj dom“ omogućio je poticaje za kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana, dovršetak započete gradnje kuće te adaptaciju neuseljene kuće ili stana. Do sada je potpisano 120 ugovora i dodijeljeno 11,600.000 kuna. Iznos županijskih poticaja kretao se od 40.000 do 120.000 kuna.

Mladi Goran Čipčić hrabro je zaplovio poduzetničkim vodama.

– Na stranicama Splitsko-dalmatinske županije vidio sam natječaje za dodjelu poticaja poduzetnicima i to mi je zaista puno značilo jer sam tako svoju proizvodnju digao na novu razinu – istaknuo je Čipčić, koji proizvodi Zorinu mast prema recepturi svoje bake. Velik broj studenata koristio je besplatan prijevoz vlakom.

– Ideja Splitsko-dalmatinske županije izmamila je posebnu sreću meni osobno, ali i ostalim studentima koji studiraju izvan svog rodnog grada – kazala je Mihaela Erceg.

ŽUPANIJA IZDVOJILA 7 MILIJUNA KUNA Nova školska sportska dvorana u Đakovačkim Selcima

Dejan Grepo dodatno se educirao iz područja IT-a. ICT županija pokrenula je StartIT akademiju, program poduzetničke edukacije namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu te PICS predinkubator s ciljem razvijanja poduzetničkog promišljanja i ekosustava na području županije.

– Moram pohvaliti ICT županiju što je organizirala događaj s kvalitetnim mentorima koji su nam pomogli da ideje plasiramo na tržište – rekao je Grepo. Edukacija od osam tjedana, koju su mentorirali vrhunski hrvatski i lokalni poduzetnici, u prvoj je generaciji privukla 28 timova, a u drugoj generaciji prijavljeno je 26 timova. Rezultati su bili i više nego uspješni. Sedam timova otvorilo je obrt ili tvrtku, sedam timova kreiralo prototip proizvoda ili proizvod, dok su četiri tima ostvarila prodaju na tržištu tijekom same StartIT akademije.

Poticaji za ostanak

Splitsko-dalmatinska županija o moru i njegovim vrijednostima brine se u sklopu projekta Pomorsko je dobro. Ronilački klub IV. gardijske brigade Split uključio se u projekt i na temelju istraživanja razvio studiju razvoja mjera povećanja održivosti morskih resursa i zaštite pomorske baštine županije. Iznos sufinanciranja za napredak ovog projekta iznosio je 80.000 kuna.

POSTROJENJE ZA DVOSTUPANJSKU FILTRACIJU VODE Riješen problem arsena u vodi za piće u Osijeku i okolici

– Projektu smo se pridružili s ciljem da se stanje u moru na ovom području popravi – kazao je Ćiro Ugrin, predsjednik Kluba. U sklopu istog projekta arheologinja i povjesničarka umjetnosti Tea Katunarić Kirjakov istraživala je i prezentirala pomorsku baštinu Starog Grada, a započela je s istraživanjem i zaštitom podvodnih arheoloških lokaliteta otoka Šćedra.

“Županija za tebe” omogućila je poticaje za novorođenu djecu. U 2018. godini podneseno je 2808 zahtjeva i isplaćeno 3,366.700 kuna, u 2019. godini 2893 zahtjeva i 3,538.200 kuna te u 2020. godini 3443 zahtjeva i 3,453.000 kuna.

– Potpora za novorođene mnogo mi znači jer želim ostati sa svojom obitelji i četvero djece u svojoj Cisti Provo – kazala je Damira Šitum.