Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Župan Ivo Žinić na sjednici Županijske skupštine govorio o obnovi

'Puno je učinjeno do sada, no mora sve ići brže i bolje'

Foto: Osječko-baranjska županija
Župan je rekao kako mu se čini da će obnova trajati više od 10 godina jer birokracija komplicira

Na Aktualnom satu Županijske skupštine, koja je održana u Topuskom, župan Ivo Žinić je, odgovarajući na pitanje vijećnice Narodne stranke Reformisti Adeline Ivković, rekao kako nije potpuno zadovoljan dinamikom oko obnove na području pogođenom potresom. Župan Žinić se još jednom zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli potresom pogođenom području i rekao da je ipak puno napravljeno, no da može i bolje i brže.

ŽUPANIJA IZDVOJILA 7 MILIJUNA KUNA Nova školska sportska dvorana u Đakovačkim Selcima

Iskorak sa Stožerom

– Veliki iskorak je napravljen formiranjem Stožera na čelu s potpredsjednikom Vlade, ministrom branitelja Tomom Medvedom. U Stožer je uključen čitav niz ljudi iz svih resora, svih ministarstava, uprava, lokalne samouprave, pojedinaca i svih ostalih i koji doista rade veliki posao. Financijska sredstva od 100 milijuna kuna bila je prva pomoć za sanaciju određenih šteta i ta sredstva se i danas koriste – rekao je Žinić podsjetivši kako je Vlada uložila i dodatna financijska sredstva u ovo područje.

– Dodatno je uloženo 25 milijuna kuna u obnovu županijskih lokalnih cesta, 75 milijuna kuna na obnovu cesta i mostova, na otklanjanju određenih posljedica na zemljištima, klizištima, rušenju objekata, puno je toga učinjeno. Mogu reći da sam zadovoljan i sa Zakonom o obnovi, gdje se predviđa postupak obnove obiteljskih kuća, no smatram da to ide presporo i da će tu biti određenih poteškoća – kazao je Žinić koji je rekao da se šteta procjenjuje na gotovo 47 milijardi kuna i da će stoga obnova trajati godinama.

Potrebna revitalizacija

– Obnovit će se i zgrade, vrlo sporo. Grad Petrinja, centar grada, evo ja ću to reći ovdje otvoreno pa onda neka me netko za 10 ili 15 godina pita, tu će obnova trajati najmanje 10 ili više godina. Smatram da će tu obnovu raditi bez kompromisa. U početku je to dobro sve izgledalo, sada se kompliciraju stvari. Opet birokracija preuzima svoj posao, komplicira određene stvari – rekao je župan podsjetivši kako od zagrebačkog potresa do danas nije obnovljena niti jedna kuća, te da ovo na Banovini mora ići puno brže.

POSTROJENJE ZA DVOSTUPANJSKU FILTRACIJU VODE Riješen problem arsena u vodi za piće u Osijeku i okolici

– Obnova će biti napravljena da li za pet, 10, 15 ili 20 godina, međutim, tu ostaju druge teškoće. To je ono na čemu ću ja inzistirati, da se krene u revitalizaciju ovog prostora naše županije. Što podrazumijevam pod revitalizacijom? Mora biti donesen Zakon o revitalizaciji Banovine koji će onda garantirati da će i određena sredstva biti uložena u ovo područje. Nakon potresa, ovo područje je devastirano štetom, odlaskom ljudi, gubitkom radnih mjesta, gubitkom određenih potencijala i tu država mora uložiti znatno više i puno brže reagirati u određenih stvarima. Tu se moraju napraviti određene reforme – rekao je Žinić.